środa, 28 stycznia 2015

Zupa z soczewicy z suszonymi pomidorami w oliwie

 
 
 
Dokładnie tak eteryczna jak na zdjęciach. Niesamowita. Delikatna, pachnąca, smakowita, zdrowa...
Można ją jeść przez siedem dni w tygodniu :) Idealna na różne okazje i na wszystkie pory roku :)
Kubek takiej zupy wspaniale zaspokaja głód, wzmacnia i dodaje energii... Moja ulubiona!!! Specjalnie zaserwowałam zdjęcia przed przepisem :) Nabraliście na nią ochoty?
  • 1 szkl. soczewicy czerwonej
  • 1,5 - 2 l. wody ( lub rosołu, jak wolicie)
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • biała cześć pora (kawałek ok. 15cm.)
  • 100ml. gęstego sosu pomidorowego
  • sól, pieprz, liść laurowy
  • majeranek suszony, bazylia suszona
  • pomidory suszone i czosnek z oliwą
  • zielona pietruszka
 
Ziarna soczewicy wypłukać na sicie pod bieżącą wodą. Przełożyć do garnka. Wlać wodę lub rosół.. Dodać pokrojone w drobną  kostkę warzywa korzeniowe i por. Dodać pieprz w ziarenkach i liść laurowy. Gotować, aż soczewica zacznie się rozpadać, a warzywa będą miękkie. Trwa to około 30 minut. Po tym czasie dodać sos pomidorowy, pomidory suszone, czosnek i przyprawy ( majeranek i bazylię). Po chwili wyłączyć gaz i odstawić na około 15 minut. Przed podaniem zupę podgrzać. skropić oliwą, w której były suszone pomidory. Udekorować kawałkami pomidorów i zieloną pietruszką. Smacznego :)
 
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz