wtorek, 24 lutego 2015

Klopsiki z ryżem brązowym i groszkiem w sosie pomidorowym



 
Danie smaczne i zdrowe. Klopsiki są delikatne w smaku. Wyglądają też bardzo intrygująco. Na pewno będą wspaniałym daniem dla dzieci. Możemy je przygotować też dla domowników lub gości.
  • 300g. mielonego mięsa ( z indyka )
  • 100g. ryżu brązowego
  • 1 mała cebula
  • ząbek czosnku
  • 100 g. groszku mrożonego
  • 2 jajka
  • papryka suszona, pieprz, sól, zioła prowansalskie
  • 500ml. sosu pomidorowego ( gęstego soku pomidorowego)
  •  zielona pietruszka
  • 2 łyżki oleju do smażenia
Ryż ugotować na sypko. Cebulę i czosnek posiekać. Mięso połączyć z ryżem, cebulą, czosnkiem, groszkiem, jajkami i przyprawami. Wymieszać wszystkie składniki. Uformować klopsiki, kulki wielkości orzecha włoskiego. Klopsiki obsmażyć na oleju. Przełożyć do rondla i zalać sosem pomidorowym. Dodać liść laurowy. Doprawić solą, pieprzem, papryką. Gotować pod przykryciem około 20 minut na małym gazie. W razie potrzeby sos uzupełniać gorącą wodą. Gotową potrawę posypać zieloną pietruszką. Podawać jako samodzielne danie lub z dodatkiem pieczywa. Smacznego

2 komentarze:

  1. Pyszne klopsiki. Chętnie poczęstowałabym się! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajna propozycja obiadowa! Klopsiki musiały być pyszne!

    OdpowiedzUsuń