poniedziałek, 16 lutego 2015

Ryż z kurczakiem, groszkiem i kolendrą

 
  • 1/2 piersi z kurczaka ( bez skóry)
  • 1 szkl. mrożonego groszku
  • 1 szkl. ryżu ( wzięłam zwykły )
  • 1/2 szkl. bulionu lub rosołu
  • 1 cebula
  • 1/2 marchewki pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka curry ( można dodać więcej)
  • listki świeżej kolendry
Ryż ugotować w dużej ilości lekko osolonej wody ( około 15 min) . Odsączyć na sicie. Lubię, gdy ziarenka zachowują kształt i jędrność. Taki ryż jest idealnie sypki. Znam kilka sposobów na ugotowanie ryżu na sypko, ale ten jest najprostszy. Ryż odstawiam i przygotowuję mięso z piersi kurczaka. Kroję je w kostkę. Podsmażam krótko na oleju. Używam głębokiej patelni, żeby potrawy już nie przekładać do innego naczynia. Dodaję drobno pokrojoną cebulę. Smażę do lekkiego zrumienienia cebuli. Dodaję ugotowany ryż, marchew, mrożony groszek i masło. Wlewam bulion. Doprawiam solą i pieprzem oraz wsypuję curry. Mieszam wszystko i przykrywam patelnię pokrywką. Po około 5 minutach potrawa jest gotowa. Przed podaniem posypuję listkami kolendry. Smacznego 
 
 
 

1 komentarz: