środa, 4 lutego 2015

Sernik mocno pomarańczowy


Jeśli bym miała wybrać ciasto, które lubię najbardziej, to z pewnością był by nim.... sernik :) Myślę, że ispiracji by mi starczyło na cały rok, robiąc codziennie sernik o innym smaku :) Zimowe serniki piekę, letnie robię na zimno. Wszystkie są rewelacyjne! Wszystkie kocham! Dzisiejszy przepis to połączenie sera i pomarańczy... Mmmmm... Idealny, delikatny, piękny. Energetyczny. Pełen witamin.
Wybrałam słodkie pomarańcze, żeby dodać jak najmniej cukru. Galaretkę zrobiłam z żelatyny i soku z pomarańczy. Jest aromatyczna, ma śliczny kolor i jest całkowicie naturalna :)


1 kg. twarogu sernikowego, mielonego ( użyłam ricotta)
1/2 szkl cukru
5 jajek
100g. miękkiego masła
1/2 szkl. soku z pomarańczy
skórka otarta z 1 pomarańczy
4 łyżki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
2 łyżki cukru pudru

na galaretkę: 1 i 1/2 szkl. soku z pomarańczy + 1/2 szkl. gorącej wody + 2 łyżki cukru + 2 łyżki żelatyny
do dekoracji: 2 pomarańcze obrane i pokrojone w cienkie plasterki

Żółtka oddzielić od białek. Utrzeć z cukrem na puszystą piankę. Dodać miękkie masło. Zmiksować. Dokładać do masy twaróg i mąkę ziemniaczaną i mieszać składniki delikatnie, ale dokładnie. Wlać sok pomarańczowy. Dodać skórkę otartą z dobrze umytej pomarańczy. Masę twarogową wymieszać. Na koniec dodać pianę ubitą z białek, cukru pudru i szczypty soli. Masę wlać do wyłozonej papierem do pieczenia foremki ( takiej jak do biszkoptu). Piec godzinę w 180oC. Sernik po upieczeniu zostawić w wyłączonym piekarniku na ok 15-20 min. Po wystudzeniu sernik wyjąć na płaski, duży talerz lub tacę.
przygotować galaretkę. Rozpuścić cukier i żelatynę w gorącej wodzie. Dodać sok pomarańczowy. Dwie pomarańcze obrać i starannie oczyścić z białych błonek. Pokroić na cienkie plasterki, półksiężyce. Ułożyć dachówkowato na wierzchu sernika. Ciasto zalać gęstniejącą galaretką. Zostawić do zastygnięcia w lodówce.  Smacznego :)


Jeśli skorzystałaś(eś) z mojego przepisu i jeśli ten sernik Ci smakował, nie zapomnij zostawić komentarza :)
Będzie mi bardzo miło :) Pozdrawiam wszystkich moich sympatycznych czytelników. Częstujcie się, proszę. Dorota


3 komentarze:

  1. Uwielbiam serniki z tak dużą ilością sera! Ten Twój jest genialny! Wspaniałe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń