piątek, 27 marca 2015

Ciasto marchewkowe z orzechami




 
Ciasto to upiekłam w dniu, kiedy obserwowaliśmy zaćmienie słońca :) I gdy później oglądałam te zdjęcia, tak mi się skojarzyło :) Ciasto jest proste i smaczne. Produkty podane w przepisie wystarczają na foremkę o średnicy ok 20 cm. Mały, słodki przysmak. Jednak na tyle duży, żeby się nim delektować bez wyrzutów sumienia. Polecam.
  • 200 g. mąki
  • 50 g. masła
  • 3 jajka
  • 200 ml. mleka
  • 150 g. utartej marchwi
  • 50 g. orzechów włoskich
  • 100 g. cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
Mleko zagrzać i rozpuścić w nim masło. Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Wlać mleko i połączyć. Wsypać mąkę, proszek do pieczenia. Zmiksować. Na koniec dodać utartą marchew i posiekane orzechy. Ciasto przełożyć do formy. Piec ok 50 min w temp. 180oC. Wystudzić w formie i dopiero wyjąć. Posypać cukrem pudrem. Smacznego

1 komentarz:

  1. Wygląda cudnie :) Uwielbiam połączenie marchewki z orzechami :):)

    OdpowiedzUsuń