czwartek, 19 marca 2015

Młode pędy zbóż. Jak hodować i po co?


Soki z traw zbożowych od stuleci są stosowane w medycynie azjatyckiej. Ostatnio stały się też modne w naszej kulturze żywieniowej. Moda przenosi się z telewizji i prasy do naszych domów. Ale czy wiemy jak i po co go używać? Soki z trawy pszenicy i jęczmienia mają właściwości wspomagające prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka. W kiełkach znajduje się bogactwo składników. Proces kiełkowania zamienia białka i tłuszcze roślinne w łatwo strawne składniki oraz zwiększa ich biodostępność.  W związku z tym trawienie i przyswajanie jest ułatwione. Mogą z nich korzystać nawet osoby z upośledzonym wchłanianiem. Soki z trawy pszenicznej i jęczmiennej nie powodują alergii.  Bardzo pomocne są w leczeniu wielu chorób, zwłaszcza zwyrodnieniowych ( np. artretyzm). Sok z zielonych kiełków usprawnia prace wątroby i pomaga w oczyszczaniu organizmu. Zawarty w soku traw chlorofil bardzo dobrze nasyca tlenem tkanki i przyczynia się do rozwoju korzystnej flory bakteryjnej jelit.  Trawy zbożowe pomagają w leczeniu rozrostu drożdżowców typu Candida albicans. Soki z traw zbożowych wspierają walkę z nowotworami, ponieważ w  soku z ich młodych pędów znajduje się dużo substancji ( tzw. Nitrylozydów) niszczących komórki nowotworowe.  Zmniejszają się dzięki temu objawy kryzysu ozdrowieńczego. Soki wykazują silne działanie odtruwające.  Niwelują stany zapalne, oczyszczają i jednocześnie ochładzają organizm. Nie są jednak zalecane osobom z objawami mocnego wyziębienia i niedoborów. W publikacjach z medycyny chińskiej jest podana lista schorzeń na które działa leczniczo sok z traw zbożowych. Podaję za Paulem Pitchfordem:  „wspomaganie trawienia, artretyzm, krwiaki, oparzenia, zaparcia, rozedma, gangrena, wysypka, objawy ukąszeń, reumatyzm, skaleczenia, nadciśnienie, wysoki poziom cholesterolu, anemia, cukrzyca, otyłość, zapalenie wątroby, hipoglikemia, zespół napięcia przedmiesiączkowego, zatrucia metalami ciężkimi”.

 Wszystkie pokarmy zielone ( o dużej zawartości chlorofilu) najlepiej jest spożywać na wiosnę. Warto o to zadbać teraz, gdy nasze ciało znajduje się w szczytowej formie naturalnego cyklu odnawiania i oczyszczania J

Jak wyhodować w domu trawę zbożową:

Przygotować głębsze tacki lub doniczki z dobrą ziemią ogrodniczą ( zmieszana z torfem). Wsypać minimum 2,5 cm. warstwę ziemi. Rozsypać nasiona pszenicy lub jęczmienia (dosyć gęsto). Przykryć 1 cm. warstwą ziemi. Pojemniki postawić na parapecie. Podlewać regularnie (można zraszać z ręcznego spryskiwacza do kwiatów). Gdy pędy osiągną 10-12 cm. są gotowe do użycia. Można je ściąć i zrobić z nich sok. Pędy zbożowe będą odrastać, i można je ścinać jeszcze 2 razy.

Dawkowanie: Sok z traw zbożowych jest koncentratem. Jednorazowa, zapobiegawcza  dawka to 30g 1 raz dziennie. Leczniczo stosujemy nie więcej niż 60 g. 2-3 razy dziennie. Sok można pić z łyżeczki, rozcieńczać wodą lub dodawać do koktajli warzywnych i  owocowych. W smaku jest przyjemnie „zielony”



 

1 komentarz:

  1. U MNIE TEŻ JUŻ ROŚNIE .DODAJĘ DO TWAROŻKU - MNIAM

    OdpowiedzUsuń