sobota, 28 marca 2015

Świąteczna Kaczka pieczona z winogronami i mandarynkami


 

Polecam ten przepis. Kaczka tak przygotowana będzie niewątpliwie hitem świątecznego menu.
Powinniście wybrać większą kaczkę ponieważ w czasie pieczenia wytapia się tłuszcz i tuszka się kurczy, Z małej kaczki pozostaje mało do zjedzenia.
kaczka 2 kg.
winogrona zielone, bez pestek
winogrona czerwone
mandarynki
przyprawy: sól, pieprz, kolendra, imbir, majeranek, tymianek
2 łyżki oleju

Kaczkę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym, Przyprawy rozcieram w moździeżu, dodaję olej. Pastą tą nacieram kaczkę od środka i na zewnątrz. Zostawiam na kilka godzin ( najlepiej na noc).
Przed pieczeniem kaczkę wypełniam owocami winogron i czastkami mandarynek. zszywam ( wykałaczkami), Wkładam do garnka rzymskiego. Mozna uzyć brytwanny lub szklanego naczynia z pokrywką. Nakładam pokrywkę. wstawiam do piekarnika ( zimnego) nastawiam na 220oc, Piekę 2 godziny. Przed końcem pieczenia odlewam tłuszcz który gromadzi się w naczyniu. Zdejmuję pokrywę, Pozwalam kaczce zrumienić się. Po lekkim przestudzeniu mozna kaczkę pokroić na porcje. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz