sobota, 18 kwietnia 2015

Casablanca - Niesamowite ciasto bez pieczenia


Ciasto inspisowane wiosną. Delikatne, Lekkie, Smaczne. Kolorowe, Idealne
  • 200g. sucharów (20 szt.)
  • 240g. Nutelli (1słoiczek o pojemności szklanki)
  • 50 g. miękkiego masła
  • 350g. serka naturalnego President
  • 250 ml. mleka skondensowanego
  • 8 łyżek cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 4 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szkl. gorącej wody
  • 2 galaretki wiśniowe
  • 400g. wiśni drylowanych ( mrożonych)
  • 50 ml. Amaretto 
  • wiórki kokosowe i płatki migdałowe do dekoracji
Sucharki rozgnieść. Najwygodniej włożyć do foliowej torebki i potraktować wałkiem :) Okruchy wsypać do miski. Dodać nutellę i miękkie masło. Połączyć składniki aż powstanie jednolita masa. Wyłożyć na dno tortownicy. Ugnieść i wyrównać warstwę czekoladową. Wstawić do lodówki żeby stężała. W tym czasie przygotować warstwę mleczno- twarożkową. Mleko skondensowane mocno utrzepać z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać stopniowo twarożek i ubijać do połączenia. Na koniec dodać do masy rozpuszczoną i wystudzoną zelatynę. Dokładnie połączyć z masą. Piankę wylać na ciemny spód i znowu wstawić do lodówki. Wiśnie rozmrozić, skropić amaretto. Odstawić na 20 min. Potem odsączyć na sitku i rozłożyć na warstwie białej pianki. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić. (użyć o 1/2 szkl. mniej wody niż w przepisie). Do galaretki dodać sok z wiśni z amaretto. Gdy galaretka zacznie tężeć, wylać ją na wiśnie. Wstawić do lodówki. Udekorować kokosem i migdałem, Smacznego :)









3 komentarze:

  1. Wyszło naprawdę pysznie! Bardzo fajny pomysł. Najbardziej podobał mi się spód - bardzo proste i bardzo smaczne połączenie. :) Będę wykorzystywać również w innych wypiekach.

    OdpowiedzUsuń
  2. Będę robić na Wielkanoc
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. zrobiłam, wyszło pyszne!zrobi je jeszcze nie raz. Następnym razem do pianki nie dodam cukru pudru ponieważ jest wystarczająco słodka za sprawą mleka skondensowanego.

    OdpowiedzUsuń