niedziela, 26 kwietnia 2015

Koszyczek piknikowy. Roladki z ciasta francuskiego ze szpinakiem i suszonymi pomidorami



U mnie sezon działkowy już w pełni :) Od dwóch tygodni intensywnie pracuję na działce. Wszystko ( co było w planach) wykonane. Nasionka posiane, cebulki posadzone. Teraz tylko czekam na deszcz i ciepłą pogodę. Niech rosną szybko i radośnie. Na początku maja kolejna partia nasion pójdzie do ziemi ( tych, co nie lubią chłodu: buraczki, fasolka, dynie, cukinie). W szklarni już wszystko przygotowane na przyjęcie sadzonek pomidorów ( dopiero do kupienia na targu). Potem pozostanie ciągłe podlewanie, które uwielbiam!!! zwłaszcza konewką :) i odchwaszczanie... Plony już niedługo: rzodkiewki, sałata, koper, szpinak. Szczypior i pietruszka już po zimie są do zrywania, ładnie rosną. Truskawki już mają paki kwiatowe. Rabarbar  rośnie jak na drożdżach. Myślę już o kruchym placku z nim... mniam :)
Przyjemnie jest siedzieć na trawie i wygrzewać się w promieniach słońca. Akurat w moim przypadku pierwsze w tym roku opalanie mam zaliczone. Wczoraj, przy sadzeniu ziemniaków, dopadło mnie słońce i... :) Wieczorem się okazało, że trzeba użyć grubszej warstwy balsamu po opalaniu, Cha cha :)
A jeśli chodzi o smakołyki... Do koszyczka, który wzięłam na działkę włożyłam: butelkę soku z czarnej porzeczki, listki melisy cytrynowej, pomidorki na gałązce, winogrona, pikantnie doprawione roladki z ciasta francuskiego. Podaję na nie przepis bo są pyszne, a do tego wykonanie ich jest szybkie i bardzo proste. 


opakowanie ciasta francuskiego ( świeżego, schłodzonego)
Pasta z pomidorów suszonych z czosnkiem ( kupiłam w Biedronce)
300 g. szpinaku ( mrożonego, odparowanego)
ziarna czarnuszki do posypania
1 jajko
sól, pieprz

Płat ciasta francuskiego rozwinąć, zostawic na papierze w który było zawinięte, Ciasto posmarować pastą z pomidorów suszonych. Jeśli nie mamy , można użyć dobrego gęstego przecieru pomidorowego lub ketchupu. Kolejną warstwą jest szpinak połaczony z ubitym na pianę białkiem, doprawiony pieprzem i solą do smaku. Jeśli jest taka potrzeba, dodajemy też posiekany czosnek. Posmarowany płat ciasta zwijamy wzdłuż dłuższego boku jak roladę. Pomagamy sobie papierem, w który zawinięte było ciasto francuskie. Ostrym nożem kroimy na plastry grubości 1,5 cm. Układamy je na blachę na papierze do pieczenia. Smarujemy rozmąconym z wodą żółtkiem. Posypujemy nasionami czarnuszki. Blachę wstawiamy do nagrzanego do 190 oC piekarmnika. Pieczemy ok 25 min. do zrumienienia się roladek. 
Można jeść je na ciepło lub na zimno jako pyszną przekąskę. Smacznego :)



1 komentarz: