niedziela, 12 kwietnia 2015

Niezapominajka wielkanocna. 3-warstwowe ciasto świąteczne z nutą czekolady, kokosa i wiśni

 
 
  • 200g. sucharków 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej 50g. miękkiego masła
  • 2 duże jajka 4 łyżki cukru pudru aromat rumowy Delekta
  • 250ml. mleczka kokosowego
  • 200 g naturalnego twarożku mielonego
  • 8 łyżek cukru
  • 1 cukier wanilinowy Delecta
  • 4 łyżki żelatyny rozpuszczonej w małej ilości gorącej wody
  • 2 galaretki wiśniowe Delecta
  • 500g wiśni mrożonych drylowanych
  • wiórki kokosowe do posypania wierzchu i na spód foremki

 
 
Wielkanocne wypieki z Delectą1 warstwa czekoladowa: sucharki rozgnieść na małe okruszki ( najłatwiej włożyć je do reklamówki i wtedy rozgnieść wałkiem). Masło roztopić w rondelku z czekoladą. wystudzić. Ubić białka. Żółtka rozetrzeć z cukrem pudrem. Dodać rozdrobnione ciastka połączone z masłem i czekoladą. Dodać do zapachu aromat rumowy Delecta ( niezbyt dużo). Na koniec dodać ubite białka jaj. Masę delikatnie wymieszać i wyłożyć na dno tortownicy wysypanej wiórkami kokosowymi. Dokładnie warstwę wyrównać. Piec ok 20 minut w temp. 180oc. Wystudzić
2 warstwa pianka kokosowo - twarożkowa: żelatynę rozpuścić w małej ilości gorącej wody ( ok.1/3 szkl.), przestudzić. Mleko kokosowe ubić z cukrem i cukrem wanilinowym Delecta. Dodać twarożek. Zmiksować razem. Na koniec dodać żelatynę. Dokładnie połączyć. Masę twarożkową wylać na czekoladowy spód. Wstawić do lodówki do stężenia.
3 warstwa wiśnie w galaretce: Galaretki rozpuścić w 400ml.gorącej wody. Ostudzić. Z wiśni odlać sok do rozpuszczonej galaretki. Wiśnie (bez rozmrażania) ułożyć na zastygniętej warstwie białej. Zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz