niedziela, 19 kwietnia 2015

Papryka faszerowana mięsem i ryżem brązowym


Z nadejściem wiosny nasze potrzeby się zmieniają. Dotyczy to nie tylko stroju czy kosmetyków. Mamy inne potrzeby "wewnętrzne" :) Pragniemy instynktownie świeżości, lekkości w potrawach które przyrządzamy. Z tego powodu do naszej kuchni wkraczają w dużej ilości warzywa pełne witamin. Wprawdzie używamy mięsa i nabiału, ale "rozcieńczamy" te produkty ryżem, kaszą... Przyprawiamy je mocno ziołami. Sosy robimy naturalne, lekkie, na bazie soków puszczonych przez warzywa w czasie gotowania. Jeśli do tej pory robiliscie gołabki czy inne dania w 100% z mięsa, spróbujcie mojej wersji. Gwarantuję, ze Wam przypadnie do gustu :)


  • 5 strąków słodkiej papryki 
  • 500g mięsa mielonego z indyka
  • 100. ryżu brązowego ( waga przed ugotowaniem)
  • 1 cebula ( cebula ze szczypiorkiem)
  • 2 ząbki czosnku
  • ostra papryczka ( kawałek)
  • 2-4 pomidory
  • 2 łyżki oleju do smażenia ( można pominąć)
  • sól, pieprz mielony, liść laurowy, pieprz ziarnisty, gałka muszkatołowa
  • melisa, szałwia, tymianek
  • 1 szkl. wody
Paprykę umyć, osuszyć. Przeciąć wzdłuz na pół i wyjąć środek z pestkami. Ryż ugotować. Mięso połaczyć z ryżem. Dodać posiekana cebulę, rozgnieciony czosnek, przyprawy. Połówki papryki nadziać farszem. Rozgrzać patelnię z olejem i połozyc papryki farszem na dół. Zrumienić. Mozna użyć patelni grillowej, wtedy nie trzeba dawac oleju. Przełożyć paprykę do dużego naczynia. Dodać liśc laurowy, pieprz ziarnisty, zetrzec trochę gałki muszkatołowej. Dodać pokrojone w czastki pomidory i zioła. Wlać wodę. Dusić pod przykryciem ok. 40 minut na małym gazie. Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz