niedziela, 3 maja 2015

Bułeczki do burgerów z kurkumą posypane czarnuszką i sezamem





Te puszyste, złote bułeczki idealnie pasuja do burgerów, Są delikatne i bardzo smaczne. Dodałam specjalnie do ciasta odrobine kurkumy, żeby uzyskać apetyczny, żółty kolor. Poza tym, są zdrowsze od zwykłych bułek, bo kurkuma posiada własciwości lecznicze. Użyłam mąki pszennej typ 650. ( jest bardziej wartościowa od mąki oczyszczonej, tortowej) i myślę, ze sprawdza sie w tym wypieku idealnie. Bułeczki rosną szybko i pieką sie ktrótko. Nie wymagają dużo pracy. Upiekłam je rano przed naszym piknikiem...

  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 250 ml. ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • 1 łyzka cukru
  • 1 op. drożdży instant ( mozna zamiennie użyć 50g. drożdzy świeżych)
  • 1/ łyzeczki kurkumy
  • 1 łyzeczka soli
  • mleko do spryskania bułeczek
  • sezam, czarnuszka do posypania bułeczek 
Mąkę wymieszać z kurkumą, cukrem, solą, drożdżami. Wlać ciepłe mleko. Dodać rozmieszane jajko i roztopione masło. Wyrobić ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Włożyć do miski. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośniecia na około 1 godzinę. Gdy ciasto już wyrośnie, podzielić go na 12 części. Uformować bułeczki. Ułozyć je na blachę na papierze do pieczenia. Postawić blachę w ciepłym miejscu lub wsunąc do delikatnie nagrzanego piekarnika ( ok 40 oC). Bułeczki spryskać mlekiem i posypać sezamem i czarnuszką. Gdy podwoją swoją objętość, właczyć piekarnik na 180oC. Piec do zrumienienia skórki. Trwa to około 25 - 30 min. Upieczone bułeczki wystudzić na blaszce, Potem mozna je przełozyc na ściereczkę lub do koszyczka na pieczywo. A potem... mozna komponować takie burgery, na jakie tylko przyjdzie Wam ochota. Smacznego

1 komentarz: