niedziela, 31 maja 2015

Ciasto kokosowe z rabarbarem. Kocham ten smak :)




Bardzo lubię smak kokosa :) Kojarzy mi się z wakacjami, ciepłym wiatrem, gorącym piaskiem, turkusem wody... leniuchowaniem na plaży.  Ciasto letnie to ciasto z kokosem, a dokładnie wiórkami kokosowymi. Nadają one zwykłemu wypiekowi babkowemu ciekawej konsystencji. Lekkiej chrupkosci wewnątrz kazdego kęsa, zapachu i delikatnej słodyczy... Kokos w połaczeniu z rabarbarem daje ten niesamowity, orzeźwiajacy i letni klimat. Od czasu, gdy to odkryłam, nie moge sie tym smakiem nacieszyć :) Moja rodzina ten smak uwielbia :) Polecam



  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 1 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 150 g. masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łodygi rabarbaru
  • 50 g. wiórków kokosa
Jajka (całe) ubijam z cukrem aż masa zbieleje i stanie się puszysta. Dodaję mąkę, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną. Delikatnie mieszam. Wlewam rozpuszczone, ostudzone masło. Mieszam delikatnie, bo tłuszcz czasami "wyskakuje" w czasie energicznego mieszania. Na koniec dodaję wiórki kokosowe i pokrojone drobno (obrane ze skórki) łodygi rabarbaru. Łaczę wszystkie składniki. Ciasto wykładam do wysmarowanej masłem i wysypanej wiórkami kokosowymi foremki. Piekę ok 50 min w temp. 180oC. Upieczone ciasto zostawić w foremce do wystudzenia. Mozna posypać cukrem pudrem, ale to nie jest konieczne. Smacznego 

Rabarbarowa rewolucja

1 komentarz: