sobota, 2 maja 2015

Klopsiki bazyliowe w sosie pomidorowym z tymiankiem i papryką wędzoną. Na przekąskę



Mimo chłodnych (ostatnio) dni wiosna w pełni. Kwitną bratki i niezapominajki, tulipany i narcyzy. Migdałkowe drzewko, które zagląda przez kuchenne okno, obsypane jest właśnie różowymi kwiatami, Przyciągają one roje owadów. Bardzo denerwuje to moje koty, które zajmują cały parapet i ciągle próbują dobrać się do tych bzykaczy przez szybę. utylizując wszystko, co znajduje się na parapecie. Żegnajcie moje sadzonki :( Albo pilnuję i zabieram doniczki z parapetu, albo sprzątam rozsypaną na podłodze ziemię ... No cóż... Ale za to zioła w skrzynce na balkonie rozrosły się pięknie. Mogę już korzystać i dodawać "pełną garścią" do różnych potraw, Szałwia, melisa, tymianek, mięta, bazylia... zielone, aromatyczne i takie świeże :) Dzisiaj przygotowałam klopsiki z dodatkiem posiekanych listków bazylii. Zanurzyłam je w gęstym sosie pomidorowym doprawionym tymiankiem i wędzoną, suszoną papryką. Smakowały niesamowicie!

 
  • 500 g. mielonego mięsa z indyka (lub szynki wieprzowej)
  • 2 jajka
  • 1/3 szkl. bułki tartej
  • sól, pieprz mielony
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 500 ml. sosu pomidorowego gęstego ( miałam swój własnorecznie zrobiony)
  • bazylia świeża posiekana ( dodałam dosyć duży pęczek)
  • tymianek świeży ( z 5 gałązek - tylko oderwane listki)
  • papryka w proszku wędzona ( można dać zwykłą )
  • 2 - 3 łyżki oleju do smażenia
Mięso połaczyć z bułką tartą, jajkami. Dodać posiekaną bazylię i czosnek. Wyrobić. Uformować klopsiki wielkości małych pomidorków ( pomidorków tzw. gałązkowych) lub orzechów włoskich. Obsmażyć na oleju na rumiano ze wszystkich stron. Przełożyć do rondla. Na patelni zrumienić cebulę, dodać do klopsików. Wlać przecier pomidorowy. Doprawić papryką wędzoną. Dodać tymianek. Gotować na małym gazie ok 15 minut aż sos zgęstnieje. Przed podaniem posypać bazylią i tymiankiem. Świetnie smakują z pieczywem. Polecam. Smacznego
Przepis bierze udział w konkursie:

Jakubiak lokalnie

https://sklep.egmont.pl/ksiazki/kuchnia/p,jakubiak-lokalnie,10893.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz