niedziela, 3 maja 2015

Koszyczek piknikowy. Domowe burgery z panierowanym serem pleśniowym i pastą z suszonych pomidorów.




W tym tygodniu w moim koszyku piknikowym znalazły sie burgery z opiekanym, panierowanym serem plesniowym i pastą z suszonych pomidorów i oliwek. Do tego kilka małych pomidorków, łodyga selera naciowego i granat. Do picia kompot z jabłek i truskawek :) Bułki do burgerów upiekłam sama a wybór wnętrza burgera nie był przypadkowy. Wolałam coś bez mięsa... Ale jeśli macie ochotę na mięsko, to jak najbardziej do tych bułeczek będzie pasowało. Przepis na bułki podaję w kolejnym poście: http://twins-pot.blogspot.com/2015/05/bueczki-do-burgerow-z-kurkuma-posypane.html Jeśli chodzi o przygotowanie sera, i dodatki do burgerów, to podaję przepis:

  • ser pleśniowy okrągły typu Camembert ( z 1 serka wychodza 2 porcje)
  • 1 jajko do panierowania
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia
dodatki do burgerów: sałata, krązki cebuli, ogórek małosolny, pomidor, pasta z suszonych pomidorów z oliwkami ( kupiłam w Biedronce)

 
Ser przeciąć na połowę ( powstaną 2 okrągłe plastry). Jajko roztrzepać w miseczce. Ser oprószyć bułką tartą z przeciętej strony ( jest klejąca i miękka) potem plastry sera panierować w jajku i bułce z obu stron. Kłaść na rozgrzany tłuszcz. Smażyc szybko z obu stron na rumiano. Osuszyć na papierowym ręczniku (z nadmiaru tłuszczu). Bułki przeciąć na połowę. Posmarować pastą pomidorową. Położyć usmażony ser. Obłożyć sałatą, ogórkiem, pomidorem, krążkami cebuli. Przykryć wierzchem bułki. Można burger przekłuć patyczkiem lub słomką. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz