czwartek, 7 maja 2015

Produkty, których nie powinniśmy łączyć - Pomidor i ogórek

Są połączenia produktów nieudane. Są też niewskazane lub wręcz szkodliwe. Jakie? Po pierwsze - pomidor i świeży ogórek. Ulubione, efektowne kolorystycznie i zaskakujące smakowo zestawienie warzyw w sałatkach i surówkach. Nie pasują do siebie. Absolutnie nie dobre, bo...  Ogórek zawiera enzym ascorbinazę, który niszczy (powoduje utlenianie) witaminę C zawartą w pomidorach. Każde połączenie świeżego ogórka z produktami zawierającymi witaminę C ( pomidory, papryka, zielona pietruszka...) nie jest dobrym rozwiązaniem. Dla przykładu, kilka kropel soku ze świeżego ogórka wystarczy do  zniszczenia witaminy C zawartej w kilku kilogramach pomidorów. Jeśli lubimy świeże ogórki, to jedzmy je jako samodzieny produkt. W mizerii na przykład. Jako plasterki do kanapek. Jako koktajl... W momencie ich żucia i potem w przewodzie pokarmowym człowieka zaczynają na ogórek działać różne enzymy trawiące i zmienia się jego skład, bo zachodzi proces trawienia i wchłaniania składników odżywczych... Gdy potem, oddzielnie zjadamy inne warzywo zawierające dużo witaminy C enzymy z ogórka już nie są aktywne i nie mogą tej witaminy zniszczyć. Normalnie, gdy  nasz organizm jest sprawny i radzi sobie z naszymi "wybrykami smakowymi" nie ma problemu, gdy zjemy coś niezbyt "zdrowego" od czasu do czasu. Ale gdy mamy wybór, starajmy się kierować rozumem i ćwiczyć silną wolę. Trzeba wykorzystywać wiedzę o żywności codziennie, przy przygotowywaniu posiłków. Smacznego i Na zdrowie :)

Zapraszam jutro. Będzie  kolejny wpis o tym czego unikać w połączeniu produktów. Pozdrawiam D.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz