niedziela, 10 maja 2015

Produkty, których nie powinniśmy łączyć- Herbata i cytryna

Herbata z cytryną wspaniale smakuje... zwłaszcza zimą, gdy wracamy zmarznięci do domu...  Dzbanek ( kubek) herbaty i do tego plasterki cytryny podawane są najczęściej klientom w różnych punktach gastronomicznych. Z odrobiną cukru lub miodu taki napój jest polecany pacjentom przy przeziębieniach i w chorobach przebiegających z gorączką. Zaleca się herbatę z cytryną, bo... zawiera ona dużo witaminy C, wzmacnia i podnosi odporność organizmu na infekcje. Najczęściej herbatę pijemy jesienią i zimą, w bardzo dużych ilościach. Jak to się przyjęło określać - "hektolitrami". I dlaczego nie wiedzieliśmy, że... herbata z cytryną wcale nie jest zdrowa. Dlaczego?
W listkach herbaty, oprócz wielu cennych składników znajduje się dosyć dużo glinu. Glin to pierwiastek, który najprawdopodobniej jest sprawcą wielu niekorzystnych zmian w ludzkim organizmie, zwłaszcza oskarżany o powodowanie choroby Alzheimera. W naparze czystym herbaty glin wystepuje w formie nieprzyswajalnej dla organizmu człowieka. Natomiast w połaczeniu z sokiem cytryny, zawierajacym duzo wit, C staje się łatwo przyswajalny. Tak więc dodatek cytryny do herbaty powoduje to, że nieprzyswajalny, więc obojętny dla ludzkiego organizmu glin zostaje zamieniony w łatwoprzyswajalny cytrynian glinu, który ma złe oddziaływanie na nasz organizm. Jak więc powinniśmy do tego problemu podejść? Myślęże najrozsadniej jest pić herbatę bez dodatku cytryny. Można w zamian zrobić sobie szklankę wody z miodem i sokiem cytrynowym lub pić czysta wodę z cytryną. Dla osób, które nie potrafią w niektórych sytuacjach odmówić sobie połączenia tych dwóch składników proponuję: zaparzać bardzo słabą herbatę, koniecznie odcedzać fusy lub wyjmować ze szklanki saszetkę. Następnie dodawać tylko kilka kropel soku z cytryny lub kawałek umytej, sparzonej skórki cytrusowej dla zapachu. Na zdrowie :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz