piątek, 8 maja 2015

Produkty, których nie powinniśmy łączyć - Czerwone mięso i czerwone wino




Tak się przyjęło, że do czerwonego mięsa proponuje się czerwone wino... Stek, zrazy wołowe i... czerwone wino to popularne połączenie. Bardzo lubiane. Ale niekoniecznie udane… Dlaczego? Bo czerwone wina zawierają dużo garbników. Czerwone mięso zawiera dużo żelaza odpowiedzialnego za prawidłowy proces krwiotwórczy w organizmie człowieka. Barwniki zawarte w winie zmniejszają absorbcję żelaza zawartego w mięsie. Dla osób, u których czerwone mięso jest głównym źródłem żelaza może to być niebezpieczne połączenie. Teoretycznie może doprowadzić do anemii.  Paradoks?
Myślę że znając procesy biochemiczne zachodzące w czasie trawienia i przyswajania pokarmu jest to jak najbardziej prawda. W praktyce... Czy znacie kogoś, kto żywi się codziennie głównie czerwonym mięsem i popija to zawsze czerwonym winem? :) 

1 komentarz:

  1. Ja lubię takie połączenie, ale delektuję się nim może raz do roku, a może i rzadziej... Więc raczej nic mi od tego nie będzie ;)

    OdpowiedzUsuń