niedziela, 17 maja 2015

Wiosenna zupa z kalafiora z groszkiem i marchewką

  • 2 litry rosołu lub bulionu warzywnego
  • 1/2 kalafiora
  • 4 młode ziemniaki
  • 1 marchew
  • 1 szkl. zielonego groszku ( mrożonego)
  • 1 pietruszka
  • sól, pieprz, liść laurowy
  • zioła ( tymianek, pietruszka, koper)
  • śmietana ( ewentualnie)
Rosół zagotować z lisciem laurowym. Pokroić w kostkę ziemniaki. Marchew i pietruszkę w plasterki. Kalafior podzielić na małe różyczki. Warzywa włożyć do rosołu. Gotować ok. 15 minut. Potem dodać mrożony groszek. Gotować na małym gazie jeszcze ok. 10 min. Zupę doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać zieleniną. Śmietanę podać osobno. Każdy będzie mógł jej dodać do zupy według własnego uznania. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz