niedziela, 28 czerwca 2015

Francuskie kwiatki. Tartaletki z sosem mascarpone, łososiem i oliwkami


Zaczęło się od talerzyka :) Ręcznie malowanego w urocze, niebieskie kwiaty. Mały, uroczy prezent w kolorze nieba :) Zaraz zaczęłam myśleć, do czego by go wykorzystać. Inspiracja po otwarciu lodówki i przejrzeniu jej zawartości... I co tutaj mamy? Ciasto francuskie ( świeże), łosoś wędzony, oliwki, serek mascarpone... Doniczki pełne ziół. Wystarczy 30 minut, żeby wyczarować coś pysznego i całkiem niecodziennego :) Zapraszam do wypróbowania tego przepisu, bo warto.



  • 1 op. ciasta francuskiego świeżego ( jeśli mrożone, trzeba poczekac aż da się rozwinąć)
  • 1/2 op. serka mascarpone
  • 2 łyżki jogurtu bałkańskiego
  • 2 łyzki majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • zioła: koper, rozmaryn, ziele oliwkowe
  • 50 - 80g łosoś wędzony ( dowolny, może być tzw. sałatkowy)
  • 60g. oliwki nadziewane ( u mnie z anchois)
  • 8 szt. foremki (kokilki lub foremki do babeczek)


Ciasto francuskie rozwinąć na papierze. Pociąć na 8 kwadratów. Uwaga - Ciasto francuskie jest tłuste, więc nie smarujemy foremek! Ciastem wyłożyć foremki, formując kwiatki :).  Najlepiej, żeby rogi trochę wystawały na zewnątrz. Pieczenie przez 20 minut w temperaturze 200oC. Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu, delikatnie wyjąć kruche kwiatki. Ułożyć na kratce, na reczniku papierowym ( odciagnie trochę tłuszczu). 


Przygotowanie wypełnienia do kwiatków: Mascarpone roztrzepać z jogurtem i majonezem. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Łososia pokroić w cienkie plasterki. Oliwki przeciąc na połowę. Do każdego kwiatka wkładać sos mascarpone. Następnie ułozyć łososia i oliwki. Udekorować ziołami. Smacznego :) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz