czwartek, 4 czerwca 2015

Klopsiki z kukurydzą i papryką pieczone w muffinkowych foremkach



Klopsiki w ten sposób przygotowane są zdrowe i smaczne. Nie potrzebujemy tłuszczu do smażenia ( tłuszcz zawarty jest w mięsie). Wyglądaja apetycznie, bo są rumiane. Dodatek kolorowych warzyw podnosi ich atrakcyjnośc. Gwarantuję, ze bedziecie usatysfakcjonowani :) Jesli macie dzieci " niejadki" to zaserwujcie im to danie. Zjedzą takie klopsiki na pewno:) Wykonanie jest proste. Mozna je przygotowac wczesniej i z foremkami wstawić do lodówki. Upiec w odpowiednim momencie. Np. gdy goście wchodza do domu, wstawić do piekarnika i po ok 40 minutach sa gotowe. Polecam :)

  • 500g. mielonego mięsa ( z szynki lub indyka)
  • 1 jajko
  • 1 bułka (namoczona w ciepłej wodzie ii odciśnięta)
  • sól, pieprz
  • 1 puszka kukurydzy 
  • 1 papryka czerwona ( pokrojona w kostkę)
  • pęczek melisy posiekany
  • 1 cebula pokrojona w kostkę


Wszystkie składniki połączyć w misce. Wyrobić na gładką masę. Formować kulki ( mozna dłonie zwilżac wodą) i wkładać do foremek na muffinki. Piec do zrumienienia w 190-200oC przez ok. 40 minut. Podawać na ciepło lub na zimno. Z surówkami i sosami. Smacznego





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz