poniedziałek, 1 czerwca 2015

Słodkie kulki ryżowe. Ryż preparowany w karmelu



Prosty smakołyk z mojego dzieciństwa. Wystarczyło kupić torebke ryżu preparowanego i cukierki krówki lub toffi. Najlepiej takie "ciągutki" czy "mordoklejki" jak kto woli to  nazwać :) Kilka łyżek słodkiej śmietanki i trochę masła. Masło roztopić w rondelku na małym gazie, dodać śmietankę i krówki. Mieszać do rozpuszczenia się cukierków. Przestudzić masę. Dodać ryż. Wymieszać razem. Za pomocą łyzki nabierać porcje ryżowej masy. Formować kulki dowolnej wielkości. Układać na tacy tak, żeby do siebie nie dotykały. Pozostawić do stężenia i przeschnięcia. Można wstawić do lodówki. Smacznego 

  • 1 op. ryżu preparowanego
  • 200g krówek lub toffi
  • 2- 4 łyżki śmietanki ( lub nieco więcej jeśli jest potrzeba)
  • 50 g. masła

Słodkiego Dnia Dziecka :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz