poniedziałek, 8 czerwca 2015

Poniedziałkowy detoks. Zupa z selera naciowego i gruszki z borówkami


Tydzień temu pisałam o zaletach poniedziałkowego detoksu w tym poście klik. Podałam przepis na zupę z sałaty i rukoli z truskawkami. Dzisiaj kolejna propozycja - Zupa z selera naciowego i gruszki. Zdrowa, smaczna, równie oczyszczająca zupa. Prosta w wykonaniu :) Dzisiaj głównym składnikiem jest seler naciowy. Jest to warzywo bogate w witaminy i mikroelementy. Ważnym składnikiem, który zawiera jest krzem. A jest to składnik niezbędny przy odbudowie tkanki łącznej i naczyniowe j. Według medycyny chińskiej seler jest niezbędny przy osuszaniu wilgoci ( a wiemy przecież że seler działa moczopędnie). Hamuje apetyt na słodycze, przeciwdziała skutkom przejedzenia sie nimi i ogranicza rozrost drożdzowców. Seler oczyszcza i odmładza i tkanki. Korzeń pietruszki też dostarcza witamin i mikro i makroelementów. Działa oczyszczająco, więc do tego zestawu pasuje jak ulał. Gruszka dodaje zupie słodyczy. Zawiera wiele witamin i niepotrzebnie była zaliczana go owoców cięzkostrawnych ( ze wzgledu chyba na komórki tzw.kamienne które w dojrzałych owocach sie spotyka) Gruszka jest bardzo wartościowym owocem. Zawiera jod - poprawiajacy pracę mózgu i potrzebny tarczycy. Poza tym zawiera bor - poprawiajacy koncentracje i tak potrzebny naszym szarym komórkom mózgowym :) Bor poza tym pomaga w przyswajaniu wapnia i dzięki temu zapobiega osteoporozie.  Kurkuma a właściwie jej główny składnik - kurkumina daje żółty kolor i ma własciewości lecznicze. Działa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco. obniża poziom cholesterolu i reguluje pracę wątroby. Ma właściwości regulujące trawienie i rozpuszcza kamienie żółciowe. Spożywanie kurkumy poprawia elastyczność więzadeł i łagodzi bóle stawowe. No i smakowite borówki jako dodatek do naszej zupy : Zawieraja antyoksydanty i witaminy. Mają własciwości regenerujące i odmładzające. Odnawiają tkankę łaczną i oczyszczają naczynia krwionośne. Mają też własciwości regenerujące komórki oczne i poprawiające wzrok. Wskazane zwłaszcza dla osób pracujących przy komputerze. 
Napisałam w skrócie o dobroczynnym działaniu składników zawartych w warzywach i owocach, które uzyłam do tej zupy. Mogłabym napisać o tym kilka stron... ale  najwazniejsza jest ogólna orientacja i instynkt... Tak, instynkt, który nam podpowiada co powinnismy jeść, żeby zachować zdrowie. Za tydzień kolejny pomysł na detoks i kolejna zdrowa propozycja :) Bazuję na własnych sprawdzonych przepisach. Od czasu gdy wyleczyłam się z osteoporozy uważam na to co jem i jak jem. Jeśli macie podobne doświadczenia, napiszcie. Pozdrawiam ciepło. D.
 
 

Zupa z selera naciowego i gruszki Przepis:
  • 1 l. wody
  • 2 gruszki
  • 6 łodyg selera naciowego
  • 1 korzeń pietruszki
  • sól, pieprz kolorowy
  • jarzynka ekologiczna (ewentualnie) mój przepis tutaj klik
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • borówki ( u mnie  czarne porzeczki)
Gruszki przeciąć na połowę i wyjąć gniazda nasienne. Pokroić na  mniejsze kawałki. Łodygi selera pokroić na ok 2 cm. kawałki. Pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Włożyć wszystko do wrzącej wody. Gotować pod przykryciem na małym gazie około 30 minut. Zupę zmiksować i doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem każdą porcje posypać borówkami. Pyszne. Mniam :)



1 komentarz: