niedziela, 7 czerwca 2015

Pstrągi w papilotach :) Z masłem tymiankowo - czosnkowym, rozmarynem i kolendrą


Smakowite danie. Lekkie, zdrowe, proste. Ryba jest delikatna i dokładnie czuć zioła, którymi jest przyprawiona. Jest to danie z tych gdy "nie masz czasu na gotowanie" a masz ochotę na coś pysznego. Można przygotować papiloty wcześniej i tylko włozyć do piekarnika rozgrzanego do 190oC na ok 50 minut. Do tego dania pasują ziemniaczki ugotowane w mundurkach. U mnie posypane wędzoną papryką.  


  • pstrągi ( po 1 na osobę)
  • sól, pieprz, ziarna kolendry
  • gałązki rozmarynu
  • masło z czosnkiem i tymiankiem
  • cytryna
  • kawałki folii do zawinięcia ryby
Ryby oczyścić i osuszyć. Mozna zostawić głowy, będa bardziej dekoracyjne :) Każdą rybę posolić i doprawic pieprzem z zewnątrz i w środku. Włożyć do środka kawałki aromatycznego masła, wsypać ziarenka kolendry i włożyć gałązkę rozmarynu. Na wierzchu ryby ułożyć plasterki cytryny. Rybę położyć na kawałku foli. Zagiąć boki folii do góry. Zawinąć tak, żeby masło nie wypływało podczas pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 190-2000C. Piec ok 50 minut. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz