środa, 10 czerwca 2015

Ryż cytrynowy. Kuchnia Kryszny - Indyjskie potrawy wegetariańskie

Kuchnia Kryszny. Indyjskie Potrawy Wegetariańskie - Dasa Adiraja
Ryż tak przygotowany jest intensywny w smaku. Energetycznie żółty. Smakowity. Delikatny. Ulubione danie mojego dziecka :) Przepis ten pochodzi z książki "Kuchnia Kryszny". Podaję go w oryginale. W tym momencie przepis bez zdjęcia, ale chyba możecie to sobie wyobrazić... :)


  • 350 g ryżu basmati lub innego długoziarnistego
  • 1 łyżka ghee (masło klarowane) lub oleju roślinnego
  • 1/2 łyżki kminku indyjskiego
  • 1 łyżka nasion czarnej gorczycy
  • 5 liści curry (jeśli są osiągalne)
  • 1 laseczka cynamonu (dł. 5 cm)
  • 1 zielone posiekane chili
  • 825 ml wody
  • 1/2 łyżki kurkumy (opcjonalnie)
  • 125 ml soku z cytryny
  • 2 łyżki masła
  • 1 pocięta na osiem części cytryna
  • 5-6 gałązek natki pietruszki
Ryż umyć w zimnej wodzie, namoczyć na 15-20 min, następnie odsączyć na sitku. Rozgrzać w garnku tłuszcz i wrzucić nasiona kminku indyjskiego, czarnej gorczycy, liście curry i cynamon. Kiedy nasiona kminku indyjskiego zbrązowieją, dodać posiekane chili i odsączony ryż.

Smażyć ryż przez 2-3 minuty ciągle mieszając. Kiedy ziarna ryżu staną się przezroczyste, wlać wodę z solą i zagotować. (Aby otrzymać żółty ryż, razem z wodą dodać kurkumę.) Gotować przez minutę na dużym ogniu, następnie przykryć i zmniejszyć ogień. Po około 18 minutach, gdy ryż wchłonie całą wodę, wyjąć kawałki cynamonu, polać ryż sokiem z cytryny i położyć na wierzchu plasterki masła.

Gotować jeszcze przez 2-3 minuty bez pokrywki. Następnie przemieszać ryż widelcem i każdą porcję ozdobić kawałkiem cytryny oraz listkami natki pietruszki.

1 komentarz:

  1. Gorąco polecam! Bardzo ciekawy przepis, oryginalne połączenie smaków. Coś nie-europejskiego, nowego. :)

    OdpowiedzUsuń