niedziela, 21 czerwca 2015

Sałatka mix makaronowy z czerwona fasolą, groszkiem cukrowym i truskawkami






Makaronowa sałatka to szybka, prosta, wartościowa potrawa. Pod warunkiem jednak,że użyjemy razowego makaronu. Makaron razowy jest zdrowszy i na dłużej daje uczucie sytości, ponieważ ma więcej błonnika. Jeśli nie lubicie tego smaku lub macie dzieci, które za ciemnym makaronem nie przepadają, proponuję zrobić mix czyli kompromis. Ugotować w równych ilościach porcje makaronu zwykłego i razowego. W sałatce wygląda to obłędnie :) Do wystudzonego makaronu dodałam fasolę z puszki (odcedzoną z zalewy i przepłukaną przegotowaną wodą na sicie). Kilka gałązek zielonego kopru i pokrojony szczypior. Strączki groszku cukrowego wystarczy zblanszować wrzątkiem i przelać zimną wodą. Małe truskawki uzupełnią to wykwintne danie. Jako sos można podać kubeczek jogurtu wymiweszany z łyżką majonezu i odrobiną soli i pieprzu. Smacznego!


  • 1 szklanka makaronu razowego (suchego)
  • 1 szklanka makaronu zwykłego (suchego)
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • małe truskawki
  • groszek cukrowy strączki ( około 1 szklanki)
  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz
  • zielona pietruszka, koper, szczypiorek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz