niedziela, 19 lipca 2015

Mini i Maxi. Bezglutenowa babka kukurydziana



Rewelacyjna babka lub ... babeczki w zależności od potrzeby, nastroju czy kaprysu :) Babka jest w całosci z mąki kukurydzianej więc także dla osób na diecie bezglutenowej. Przepis podstawowy ( wymyślony ponad rok temu) zmieniam w zaleznosci od zastosowanych dodatków. Ciasto zawsze sie udaje. Jest smaczne, aromatyczne, zółciutkie i puszyste a jednoczesnie wilgotne. Dzisiejsza wersja jest bardzo prosta. Bez wyszukanych dodatków. Wystarczy godzina i już możecie cieszyć się smakiem donmowego, zdrowego ciasta. Polecam


Proporcje na jedną średniej wielkosci babkę lub 8 babeczek ( użyłam foremek - kokilek)

  • 2 szkl. mąki kukurydzianej ( ok. 220g)
  • 4 jajka
  • 100g masła
  • 1/2 szkl. cukru brązowego
  • 1 szkl. mleka
  • skórka kandyzowana ( opcjonalnie)
  • szczypta soli i 2 łyżki cukru pudru do ubicia białek
  • 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia ( ew. bezglutenowego)
  • cukier puder do posypania



Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka z odrobiną soli. W połowie czasu ubijania dodać cukier puder. Piana będzie gęsta :) Żółtka utrzeć z brązowym cukrem na kogel - mogel. Mleko lekko zagrzać i rozpuścić w nim masło. Do utartych żółtek dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia i wlewać mleko z masłem. Miksować. Pod koniec miksowania dodać skórkę kandyzowaną. Do gotowej masy delikatnie, łyżką wmieszać ubitą pianę z białek. Ciasto przełożyć do foremki ( wysmarowanej masłem  i wysypanej mąką lub kaszką kukurydzianą). Piec ok.45 min w 180oC. Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu wyjąc babkę na talerz. Po całkowitym wystygnięciu można polukrować i ozdobić kandyzowaną skórką lub po prostu posypać cukrem pudrem.

1 komentarz:

  1. Ślicznie wygląda! ;-D Muszę spróbować, bo babki w 100% kukurydzianej jeszcze nie jadłam ;-) Na mój obecny kaprys jak znalazł, pozdrawiam ;-D

    OdpowiedzUsuń