sobota, 18 lipca 2015

Pasztet z selera z kaszą manną i pulpą porzeczkową:)


Korzystam z lata i jego cudownych darów :) Gotuję proste potrawy o niesamowitym smaku :) Produkty są tanie, więc wydaję mało pieniędzy. A zyskuję... swoje zdrowie i dobre samopoczucie. Nie musze codziennie jeść mięsa. Ale owoców i warzyw sobie nie odmawiam :) Moja rodzinka została dzisiaj zaskoczona tym pasztetem z selera. Bo tak naprawdę, to on wygląda i smakuje jak tradycyjny pasztet mięsny :) Wymyśliłam, zrobiłam i... na pewno powtórzę ten przepis wiele razy.



  • 300g selera ( 1 bulwa)
  • 200g. marchwi ( 2 duże )
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. kaszy manny
  • 1/2 szkl. pulpy porzeczkowej ( z przepisu KLIK)
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyzeczki soli
  • 1/2 łyzeczki papryki wędzonej w proszku
  • pieprz mielony
  • listki rozmarynu, kwiaty lawendy ( opcjonalnie)
Bulwę selera i marchew obieram i myję. Ucieram na tarce o dużych oczkach. Cebule kroję w kostkę. Podsmażam na łyzce oleju. Na patelnię dodaje masło i wkładam utarte warzywa. Duszę pod przykryciem około 10 minut. Warzywa przekładam do miski i czekam aż przestygną. Dodaję kaszę mannę, jajka, porzeczki, sól i paprykę, Doprawiam pieprzem. Dodaję zioła. Masę mieszam. Wykładam do formy keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką lub kaszką manną. Piekę w 200oC przez około 1 godzinę. Pasztet ma być rumiany. Stusdzę go w foremce, potem wyjmuję na deskę. Pasztet jest naprawdę niesamowity! Szkoda, że nie mogę Was poczęstować, ale obejrzyjcie zdjęcia :) Mmmmmniam :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz