sobota, 25 lipca 2015

Ryż cytrynowy z kurkumą i zielonym groszkiem.




Ryż przygotowałam na bazie poprzedniego mojego przepisu, który pochodzi z  książki Kuchnia Kryszny:
http://twins-pot.blogspot.com/2015/06/ryz-cytrynowy-kuchnia-kryszny-indyjskie.html

Tym razem zamiast papryczek dodałam zielony groszek. Smak? Równie rewelacyjny :) Polecam
  • 350 ryżu ( najlepiej długoziarnistego)
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 łyzeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżka nasion  kolendry
  • 3/4 szkl. świezego zielonego groszku ( moze być mrożony)
  • 825 ml wody
  • sok z 1/2 cytryny 
  • 1 łyżeczka kurkumy 
  • 2 łyżki masła
  • plastry cytryny
  • 1/2 łyzeczki soli 
  • 5-6 gałązek natki pietruszki 
Ryż umyć w zimnej wodzie, namoczyć na 15-20 min, następnie odsączyć na sitku. Rozgrzać w garnku tłuszcz i wrzucić nasiona kminku i kolendry. Kiedy nasiona kminku zbrązowieją, dodać odsączony ryż. Smażyć ryż przez 2-3 minuty ciągle mieszając. Kiedy ziarna ryżu staną się przezroczyste, wlać wodę z solą i kurkumą i zagotować. Gotować przez minutę na dużym ogniu, następnie przykryć i zmniejszyć ogień. Po około 18 minutach, gdy ryż wchłonie całą wodę, dodać groszek. Polać ryż sokiem z cytryny i położyć na wierzchu plasterki masła. Gotować jeszcze przez 
2-3 minuty bez pokrywki. Następnie przemieszać ryż widelcem/ Każdą porcję ozdobić plastrem cytryny oraz listkami  pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz