niedziela, 12 lipca 2015

Warzywa w beszamelu



Sezon na warzywa już w pełni. Trzeba je wykorzystać w kuchni, bo są teraz najsmaczniejsze i pełne witamin. Warzywa są tanie i łatwe do przygotowania. Nawet, gdy mamy mało czasu, przygotowanie ciepłego posiłku z warzyw zajmie nam tylko kilkanaście minut. Dzisiaj przygotowałam warzywa w sosie beszamelowym. Delikatne, smakowite i kolorowe. Dobór warzyw zależy od inwencji lub zapasów jakimi dysponujemy. U mnie była to młoda marchew, kalarepa, zielony groszek, fasolka szparagowa i mrożone brukselki. Polecam ten przepis dla dorosłych i dzieci. Warzywa tak podane mogą zastąpić jeden posiłek.  Oczywiście, może to być dodatek do głównego dania mięsnego, jeśli ktoś ma takie życzenie. 


Warzywa pokrojone w kostkę: marchew, kalarepa, fasolkę, brukselkę  i groszek wrzucam na wrzącą, osoloną wodę i gotuję około 15 minut. Odsączam na sicie.

Sos beszamelowy: 1 łyżkę masła roztopić na patelni. Wsypać łyżkę mąki. Rozmieszać. Wlać 1 szklankę ciepłego mleka. Mieszać, żeby nie powstały grudki. Zagotować. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Do sosu włożyć ugotowane warzywa. Posypać szczypiorem i pietruszką. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz