sobota, 4 lipca 2015

Warzywa z z kuskusem i nutą Garam Masala


Potrawa jest prosta i smaczna. Nie obciąży Waszego budżetu ani żołądka. Idealna na upalne dni, kiedy nie mamy apetytu na tradycyjne jedzenie. Spróbujcie, a będziecie zachwyceni. Polecam
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka ( słodka)
  • 4 młode cebule
  • 1 cienki por młody ( lub 1/2 dużego)
  • 2 duże pomidory
  • 1 kalarepa
  • 2 marchewki
  • oliwki z puszki ( z nadzieniem cytrynowym)
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki garam masala
  • zielona pietruszka, listki kolendry
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 szkl. wody
  • kasza kuskus przygotowana wg przepisu na opakowaniu

Wszystkie warzywa myję i osuszam. Marchew i kalarepę obieram. Papryke przecinam i oczyszczam z nasion i ogonka. Marchew ścieram na tarce o dużych oczkach. Resztę warzyw kroję w kostkę. Na duzej patelni rozgrzewam olej. Wrzucam cebulę i lekko podsmazam. Potem kolejno dodaję: por, marchew, kalarepę, paprykę i pomidory. Dolewam wodę ( około 1/2 szklanki). wsypuję sól i pieprz według smaku. Przykrywam patelnię i duszę warzywa ok 15 minut. Na koniec doprawiam garam masala i sokiem z cytryny. Dodaję oliwki. Podaję z kaszą kuskus. Potrawę posypuję zieloną pietruszką i kolendrą. Smacznego :)



Garam Masala to przyprawa, która pochodzi ( wywodzi sie) z Indii. Są to zmielone drobno, zmieszane: goździki, gałka muszkatołowa, cynamon, kumin, nasiona kolendry, nasiona kopru włoskiego, czarny pieprz, kozieradka. W indiach dodaje się tę przyprawę do potrawy pod koniec gotowania.


1 komentarz: