sobota, 25 lipca 2015

Wątróbki drobiowe z czerwoną porzeczką. Danie dla osób z niedoborem żelaza w organizmie.



Wątróbki z czerwoną porzeczką? Powiecie, że to dziwne połączenie? Myślę że bardzo ciekawe i wskazane. Dlaczego? Bo żelazo i witamina C po prostu "lubią się" :) 
Wczoraj zadzwoniła do mnie koleżanka. Jej ojciec ma niedobór żelaza w organizmie. Dopóki brał tabletki zawierające ten  pierwiastek, wyniki były w normie. Teraz po odstawieniu leków, znowu ma poziom żelaza we krwi poniżej normy ( inf: w organizmie człowieka największe ilości żelaza Fe występują w hemoglobinie, śledzionie, wątrobie i szpiku kostnym. Żelazo jest tez składnikiem wielu enzymów). Obecnie niedobory żelaza u ludzi są często obserwowane. Wynikają ze złej diety ( zbyt małej podaży w diecie) lub złego wchłaniania tego pierwiastka. Mogą też być skutkiem schorzeń ( krwawień a nawet nowotworów). Ojciec koleżanki jest obecnie zdrowy. Przebadał się jak to mówią "wzdłuż i wszerz" a problem żelaza istnieje, Podstawowym skutkiem niedoboru żelaza w organizmie jest niedokrwistość. Daje ona wiele objawów. Są to m.in: bladość skóry, szybkie męczenie się, niska odporność. Dłuższe niedotlenienie komórek organizmu może doprowadzić do zmniejszenia sprawności fizycznej, osłabienia koncentracji i kłopotów z pamięcią. No tak, ale ojciec koleżanki dietę ma zdrową i urozmaiconą. Więc o co tu chodzi? Doszłyśmy do wniosku, że problem leży w przyswajaniu tego pierwiastka. Żelazo w produktach żywnościowych jest w dwóch postaciach: hemowe ( występujące w czerwonym mięsie, podrobach - wątrobie, sercu, nerkach) które jest bardzo dobrze przyswajalne i niehemowe ( w żywności pochodzenia roślinnego - suche nasiona strączkowych, natka pietruszki, kakao, orzechy, szpinak) które jest słabo wchłanialne. Jeśli produkty roślinne, zawierające żelazo połączymy z mięsem lub innymi roślinami zawierającymi dużo witaminy C to zwiększy się przyswajalność żelaza niehemowego.
Przyswajanie żelaza ogranicza duża zawartość wapnia, magnezu, fosforu, cynku w produktach żywnościowych, Duża zawartość w diecie tłuszczu, białka roślinnego i fitynianów też ogranicza wchłanianie żelaza.


Podaję prosty przepis na wątróbki drobiowe w sosie porzeczkowym. Idealne danie dla ojca mojej koleżanki :) oraz wszystkich osób lubiących nowe smaki w kuchni. Warto wypróbować :) Polecam
  • 70 dkg. wątróbek drobiowych ( żelazo 18 mg/100g)
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 szkl. porzeczek czerwonych ( świeżych lub mrożonych) ( witamina C)
  • 1 cebula ( witamina C)
  • sól, pieprz, majeranek
  • zielona pietruszka ( żelazo 5 mg/100g, witamina C)
  • 1 szkl. wody
Wątróbki oczyścić, umyć i osuszyć. Na patelni rozgrzać olej. Położyć wątróbki i smażyć na dość silnym ogniu do zrumienienia z obu stron. Przełożyć na talerz. Na patelnię dodać posiekaną cebulę. Zrumienić. Dodać porzeczki i wlać wodę. Zmniejszyć gaz. Gotować pod przykryciem około 20 minut. Sos przetrzeć przez sito. Wlać do rondla. Do sosu włożyć wątróbki, dodać sól, pieprz, majeranek i masło. Dusić kilka minut. Podawać z zieloną pietruszką. Danie można ozdobić owocami porzeczek. Smacznego i na zdrowie :)

Jeśli macie pytania do tego tematu, umieśćcie je w komentarzach lub na twinspot123@gmail.com

Jeszcze o zapotrzebowaniu na żelazo:
Zależy od wieku, płci, stanu fizjologicznego i aktywności fizycznej. Średnie zapotrzebowanie na żelazo dla mężczyzn wynosi 6 mg/d, dla kobiet w wieku 19–50 lat 8 mg/d, a po 50. roku życia 6 mg/d. Zdecydowanie większe średnie zapotrzebowanie na żelazo ustalono dla kobiet ciężarnych – 23 mg/d (Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B., 2008).

1 komentarz: