poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Barszcz z młodych buraków i fasoli


Barszcz z buraków to moja ulubiona letnia zupa. Idealna na upalny dzień, jak dzisiaj. Przygotowanie jej zajmuje mało czasu. Nie muszę więc długo przebywać w kuchni, żeby przygotować wartościowy posiłek. Jest lekka i jednocześnie pełna witamin i soli mineralnych. Doskonała na lekki obiad czy kolację. Można ją podać z jogurtem lub śmietanką. Koniecznie z dużą ilością zieleniny :) Jest pyszna!

  • 2 l.bulionu lub rosołu
  • 1 szkl. wody ( oddzielnie)
  • 1 pęczek młodych buraków z liśćmi
  • 2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 2 szkl. czerwonej ugotowanej fasoli ( lub z puszki)
  • garść żółtej fasolki szparagowej
  • liść laurowy, pieprz w ziarnach, ziele angielskie
  • 1 łyżka octu winnego lub jabłkowego (lub trochę kwasku cytrynowego do zakwaszenia wody)
  • sól, pieprz
  • zielona pietruszka i koper
  • śmietana lub jogurt

Biorę dwa garnki. W mniejszym gotuję w zakwaszonej wodzie pokrojone buraczki ( korzenie i liście). W większym garnku gotuję bulion ( lub rosół) z przyprawami i pozostałymi warzywami. Najpierw dodaję do bulionu pokrojoną w kostkę marchew i fasolkę szparagową pokrojoną na kawałki około 2 cm. Po 10 minutach dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i ugotowana fasolę ( lub opłukaną fasolę z puszki). Gdy ziemniaki są ugotowane, do garnka dodaję ugotowane buraki razem z zakwaszoną wodą, w której się gotowały. Zupę doprawiam solą i pieprzem. posypuję zieloną pietruszką lub koprem. Do każdej porcji zupy można dodać łyżkę jogurtu lub śmietany. Smacznego 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz