niedziela, 2 sierpnia 2015

Bezglutenowe ciasto kukurydziano - jaglane z kokosem


Jakie ciasto na lato? Kiedy dzień jest słoneczny i ciepły. Kiedy aż ciągnie człowieka na dwór, Kiedy jest to pierwszy weekend po długim czasie pochmurnej, wilgotnej pogody. Jakie ciasto na taki piękny dzień? Mamy kilka wymagań. Żeby było proste bo... szkoda czasu na przebywanie w kuchni. Żeby było smaczne bo... chcemy zjeść coś pysznego. Zeby było zdrowe bo... dbamy o zdrowie. Więc powstało ciasto typu babka. Upieczone w formie do zapiekanek. Proste a jednocześnie odświętne. Wygląda bardzo zwyczajnie, ale możecie mi wierzyć... było tak pyszne, że zdążyłam uwiecznić tylko "końcówkę" :) Ciasto jest idealne na podwieczorek. Na spotkanie przy szklance mleka. Dla dzieci i dorosłych. I nie tylko dla osób na diecie bezglutenowej. Polecam.


  • 1,5 szkl. mąki kukurydzianej
  • 1 szkl. mąki jaglanej
  • 100 g. masła
  • 1/2 szkl. cukru
  • 4 jajka
  • 1/2 szkl. mleka kokosowego
  • 1/2 szkl. mleka 2%
  •  4 łyżki wiórków kokosowych
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • tłuszcz do natłuszczenia i kaszka kukurydziana do wysypania foremki
  • cukier puder do posypania ciasta
Mleko ( kokosowe i zwykłe łączę) podgrzewam w rondelku i rozpuszczam w nim masło. Oddzielam białka jaj od żołtek. Białaka ubijam z odrobina soli i 2 łyżkami cukru pudru. Żółtka ucieram z cukrem na kogel mogel. Dosypuję mąkę i wlewam mleko z masłem na zmianę. Dodaję proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. Mieszam wszystkie składniki mikserem. Na koniec dodaję do ciasta ubitą pianę i łączę za pomoca łopatki. Delikatnie wszystko mieszam. Przekładam do wysmarowanej i wysypanej tarta bułką foremki. Piekę ok 50 - 60 minut w 180oC. Studzę w foremce. Po ostygnieciu posypuję cukrem pudrem. Smacznego. Do ostatniego okruszka :)




2 komentarze: