niedziela, 23 sierpnia 2015

Kalafior zapiekany pod beszamelem



Kalafior zapiekany pod beszamelem to alternatywa dla osób, które do tej pory przygotowywały go tylko w tradycyjny sposób tzn. z masłem i bułką tartą :) Nie piszę tutaj o kaloryczności potrawy, bo wiadomo ile bułka tarta jest w stanie masła wchłonąć :) Kalafior zapiekany może służyć za samodzielne danie obiadowe lub na kolację. Łatwy w przygotowaniu. Dobry pomysł  na ciepły posiłek, gdy mamy mało czasu. Jeśli chcemy zmniejszyć kaloryczność tego dania, możemy  pominąć ser żółty. Można też zastąpić go mozzarellą. 

  • 1 kalafior
  • 50 g. masła
  • 2 łyżki mąki
  • 500ml. mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • gałka muszkatołowa utarta ( szczypta)
  • 50- 100g. sera żółtego tartego 




Kalafior podzielić na różyczki. Ugotować na półtwardo w wodzie lub na parze. Osączyć. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Róże kalafiora ułożyć w naczyniu. Posypać utartym serem. Przygotować sos. Rozpuścić w rondlu masło. Wsypać mąkę. Mieszać do połączenia się mąki z tłuszczem ale nie dopuścić do zrumienienia. Wlewać ciepłe mleko i ciągle mieszać do połączenia składników i zgęstnienia sosu. Doprawić solą i gałką muszkatołową.  Zalać kalafior sosem beszamelowym. Zapiekać w temp. 190oC aż wierzch zapiekanki się apetycznie zrumieni. Smacznego 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz