niedziela, 23 sierpnia 2015

Klopsiki z sezamem pieczone w muffinkowych foremkach, Dla osób liczących kalorie :)

 
 
Jeśli zwracasz uwagę na to co jesz i liczysz kalorie, ten przepis jest dla Ciebie. Klopsiki są upieczone bez dodatku tłuszczu, a smakują jak tradycyjne. W przepisie wykorzystałam mięso z szynki wieprzowej ale możesz użyć dowolnego chudego miesa (indyka lub kurczaka). Dodatek nasion sezamu wzbogaca profil aminokwasów zawartych w tej potrawie. Klopsiki wyglądają kusząco i są bardzo smaczne. Jeśli masz ochotę na wiecej, to zapraszam do wcześniejszego mojego wpisu po przepis na Klopsiki z kukurydzą i papryką pieczone w muffinkowych foremkaých


Uwaga - 1 klopsik to tylko ok. 80 kcal. 

500 g. mięsa mielonego z szynki
2 małe jajka
1 bułka namoczona w mleku i odciśnięta
sól, pieprz
1 mała cebula
4 łyżki sezamu
forma na muffinki ( 12 szt. wielkości piłeczki do tenisa stołowego)


Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Cebulę posiekać. Mięso połaczyć z bułką, jajkami, cebulą. Doprawić solą i pieprzem. Wyrobić. Uformować 12 kulek ( będa wielkości małych piłeczek). Klopsiki posypać sezamem. Ułozyć w foremkach do muffinek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190oC na około 50 minut.  Smacznego.

3 komentarze:

  1. Czy klopsiki bez bułki też wyjdą? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oczywiście :)Będą tylko mniej puszyste i miękkie. W zależnosci od rodzaju mięsa, które użyjemy

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje serdecznie za odpowiedź :)

      Usuń