poniedziałek, 3 sierpnia 2015

Niby-Gołąbki. Kotleciki mięsno-ryżowe pieczone na kapuście.

 

 
  • 70 dkg. mielonego mięsa ( dowolnego)
  • 1/2 główki kapusty ( około 1 kg.)
  • 20 dkg ryżu
  • 3 jajka
  • sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
  • 4 mięsiste pomidory
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szkl. wody
  • 1 łyżka masła
  • olej do smażenia
  • rozmaryn, bazylia
Kapustę pokroić w kostkę. Ułożyć w garnku rzymskim. Ryż ugotować na półmiękko w dużej ilości wody. Połączyć mięso i ryż w misce. Dodać posiekane cebule i czosnek, jajka i przyprawy. Przygotować masę mięsno ryżową. Uformować niezbyt duże kotlety. Zrumienić je na rozgrzanym oleju. Kotleciki ułożyć na kapuście. Pokroić pomidory i położyć na wierzchu. Do garnka dodać bazylię i tymianek, pieprz, ziele angielskie  i liście laurowe oraz masło. Wlać wodę. Garnek przykryć pokrywką i wstawić do nagrzanego do 200oC piekarnika. Piec około 1 godzinę. Po wyłączeniu piekarnika. Zostawić jeszcze  garnek w środku. Kotleciki i kapusta wymienią się zapachami i smakami i potrawa będzie idealna :) Garnek rzymski długo utrzymuje ciepło, więc nie trzeba się martwić o to danie, w każdej chwili można wyjąc garnek z piekarnika i podać obiad. Smacznego


 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz