poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Poniedziałkowy detoks. Pomidory i bazylia. Idealne połączenie smaków i kolorów.




Smakowita czerwień mięsistego pomidora i soczysta zieleń aromatycznej bazylii. Kontrast i jednocześnie równowaga. Pomidory uwielbiam tylko latem. Wygrzane słońcem, pachnące, dojrzałe i pełne życia. Takich pomidorów nigdy dosyć! Są zdrowe i pełne witamin i minerałów. Wspaniale zaspokajają głód i gaszą pragnienie. Świeży pomidor jest pyszny ale przetwory z pomidorów są bardzo zdrowe. Czy wiecie, że pomidor zawiera likopen? Jest to czerwony barwnik, przeciwutleniacz, któremu przypisuje się działanie przeciwnowotworowe. Likopen jest wprawdzie wrażliwy na światło, ale jest odporny na wysokie temperatury. Jest to cenna zaleta, ponieważ gotowanie ( nawet długie) nie powoduje strat tego składnika a wrecz zwieksza jego przyswajalność przez organizm człowieka. Dlatego tak cenne są sosy, zupy, przeciery, ketchupy i inne przetwory na bazie pomidorów. O własciwosciach likopenu napiszę w kolejnym poście.

Po kilkutygodniowej przerwie wznawiam cykl wpisów "poniedziałkowy detoks" z zupą w roli głównej. Dzisiaj zupa z dojrzałych, aromatycznych pomidorów z bazylią. Doskonała na ciepło i na zimno ( zwłaszcza w upalny dzień). Zupa powstała z pomidorów z mojej działki. O mojej miłosci do uprawiania ogródka pisałam tutaj: http://twins-pot.blogspot.com/2015/08/pomidory-najlepsze-bo-wasne.html klik


  • 1,5 kg. dojrzałych pomidorów
  • 500 ml. wody
  • 2 małe cebule
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka ( korzeń)
  • sól kamienna, pieprz
  • bazylia świeża
  • 3 łyżki oliwy ( ewentualnie)
Wykonanie: W garnku zagotowac wodę. Pomidory umyć i osuszyć. Pokroić na mniejsze części.Włożyć do garnka. Uwaga! Proszę nie obierać pomidorów przed gotowaniem. Tak popularne zalecenia do usuwania pz pomidorów skórki sa błędne. Najwiecej witamin i  likopenu o którym wspominam znajduje się w skórce i tuż pod nią. Nie pozbywajmy sie tego cennego źródła. W trakcie gotowania wszystkie składniki przejda do roztworu. Wystarczy potem przetrzec mus pomidorowy przez sito, zeby pozbyć się naprawdę już bezwartosciowych skórek :)
Marchew, pietruszkę, czosnek i cebulę obrać i pokroić w plastry. Dołożyć do garnka z pomidorami. Warzywa gotować na małym gazie 1 godzinę. Można gotować dłużej. Należy często mieszać, bo warzywa gęstnieją (żeby zupa nie przywarła do dna garnka). Lekko przestudzić i przetrzec przez sito, żeby pozbyć się skórek i pestek. Zupe doprawić solą, pieprzem. Mozna dodac oliwę. Posypać posiekanymi listkami bazylii. Na zdrowie!




1 komentarz: