poniedziałek, 24 sierpnia 2015

Poniedziałkowy detoks. Zupa z dyni i marchwi z imbirem




Do mojej kuchni wkraczają warzywa zgodnie ze zmianą pór roku. Lato zbliża się ku końcowi. A na mojej działce kolejne warzywa dojrzewają i czekają żeby mnie zachwycić smakiem i kolorem. Dzisiaj proponuje zupę z dyni Hokkaido, młodej marchwi i imbiru. Pora przygotować się na chłodniejsze dni. Poranki już przypominają nam, że zbliża się jesień. Potrzebujemy już potraw ciepłych i bardziej kalorycznych. Szukamy warzyw i owoców słodszych, sycących i energetycznych. Potrzebujemy ciepła i koloru :) Dynia Hokkaido ma dużo barwnika ( karotenoidu). Jest smaczna i zdrowa. Zawiera dużo witamin: A, C, B oraz potas, żelazo, wapń. Dynia zawiera dużo błonnika. Jednocześnie jest niskokaloryczna (35 kcal w 100 g.). Ceniona za wyjątkowe właściwości oczyszczające i odżywcze. Chroni przed wolnymi rodnikami i wzmacnia wątrobę. Hokkaido jest dynią o delikatnej skórce i ciemno- pomarańczowym miąższu o orzechowym smaku. Jest to mała dynia ( owoce max. 2 kg). Idealnie komponuje się z warzywami korzeniowymi, imbirem i kurkumą. Dlatego użyłam tych dodatków przy gotowaniu tej niesamowitej zupy. Zapraszam do wypróbowania tego przepisu.
 

  • 500 - 800g dyni hokkaido ( 1/2 dyni)
  • 200 g. marchwi  ( 2-3 szt)
  • imbir ( kawałek ok.2 cm.)
  • 1 mała cebula
  • 1 pietruszka korzeń
  • kurkuma ( 1/4 łyżeczki)
  • sól, pieprz mielony
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • 800 - 1000 ml. wody
  • sok z cytryny ( 2 łyżki)
Dynię umyć i przeciąć. Łyżką wydrążyć pestki i włókienka ze środka. Pokroić dynię w kostkę (ze skórą). Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Cebulę przekroić na kilka części. Imbir obrać i pokroić w cienkie plastry. Warzywa zalać wodą. Do garnka dodać ziele angielskie i liść laurowy. Gotować około 50 minut na małym gazie. Gdy warzywa będą miękkie, wyjąć listek i ziarna ziela ang. Zupę zmiksować. Doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Jeśli krem jest zbyt gęsty, dolać gorącej przegotowanej wody. Podawać z ziołami. U mnie były to igiełki rozmarynu. Smacznego




2 komentarze:

  1. uwielbiam takie kremy, a ile w nich beta karotenu! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudowna, rozgrzewająca zupa idealna na zimę. ja zawsze jeszcze sypię na porcję zupki łyżkę ziaren słonecznika lub dyni:)

    OdpowiedzUsuń