poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Poniedziałkowy detoks. Zupa z kolorowej marchwi z miodem, cytryną i rozmarynem


Przyszła pora na zupę z marchwi w pięciu energetycznych kolorach :) Marchew prezentowałam w tym poście: Marchew w kolorze marchewkowym ? Zapraszam - zajrzyjcie i podziwiajcie :)
Tradycyjnie przepis podaję w poniedziałek, jako że zupa jest najlepszym lekiem i sposobem na "poweekendowe" oczyszczanie :) O walorach zdrowotnych marchwi było już wielokrotnie... Przypomnę tylko, że wspomaga ona pracę wątroby co w poniedziałek po ostatnim weekendzie wakacji może byćs dla większości nas wskazane. Żeby osłodzić sobie gorycz rozpoczynającego się nowego tygodnia w pracy ( cha cha) pozwoliłam sobie na szaleństwo w postaci małej ilości miodu ( też wspomaga oczyszczanie i watrobę). A dla równowagi dodałam sok z cytryny ( witamina C) , żeby tak całkowicie nie zwariować od tylu dobroci... ( też cha cha). Zupę można zmiksować na krem albo jeść taką kolorową i oryginalną. Wybór zależy od Was. Jeśli mamy ochotę, możemy po ugotowaniu do zupy dodać trochę masła i (lub) kaszy jaglanej, manny lub kuskus. To wersja dla osób, które nie potrzebują jeść "skromniej" w poniedziałek lub dla dzieci. Zupa jest pyszna. Można ją wykonać ze zwykłej marchwi. Warzywa obrać i ugotowac z przyprawami do miękkości. Na koniec doprawić solą, miodem i cytryną. Smacznego i Na zdrowie !


  • 1 l. wody
  • 700 g marchwi
  • 1 pietruszka - korzeń
  • kilka gałązek rozmarynu ( przed miksowaniem usunąć z zupy)
  • 1 łyżka miodu ( dodać po ugotowaniu)
  • 1 łyżka soku z cytryny ( dodać po ugotowaniu)
  • sól do smaku ( posolić po ugotowaniu)
  • pieprz, ziele angielskie, liść laurowy ( przed miksowaniem usunąć z zupy)
  • masło, kasza ( ewentualnie)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz