wtorek, 11 sierpnia 2015

Tarta razowa sernikowa z morelami



Ciasto na tartę:
  • 200g. pszennej mąki razowej z pełnego przemiału
  • 100g pszennej mąki typ 650
  • 100g. masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wypełnienie tarty:
  • 200g. twarogu półtłustego
  • 3 jajka
  • 100g. cukru trzcinowego
  • 1 cukier waniliowy
  • 300 ml. kwaśnej śmietany 18% 
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 500g. moreli wypestkowanych ( połówki)
  • cukier puder do psypania ciasta

Przygotowanie tarty zaczynam od zrobienia ciasta. wszystkie składniki trzeba szybko zagnieść i zawinąć w pergamin. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Wylepić ciastem blaszkę do tarty. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC. Piec około 20 minut, aż ciasto lekko sie zrumieni. W tym czasie nalezy przygotować masę twarożkowo śmietanową. Zmiksować jajka z cukrem. Dodać śmietanę i twaróg. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Zmiksowaną masę wylać na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć połówki moreli przecięciem do dołu. Piec 40 minut w temperaturze 175- 180oC.
Po upieczeniu posypać ciasto cukrem pudrem. Smacznego.



3 komentarze: