wtorek, 18 sierpnia 2015

Ziemniaki dobre na wszystko. Sprawdzone przepisy na potrawy z ziemniaków


Lubicie ziemniaki?
 
Wiele osób twierdzi, że ziemniaki są tuczące i nie powinniśmy ich jadać. Tymczasem prawda o ziemniakach może niektórych zaskoczyć. Bulwy te są zdrowe i wcale nie tuczą. Sprawcą naszej tuszy są dodatki, które do ziemniaków podajemy: tłuste sosy, majonezy, nadmiar masła...

Wartość energetyczna w 100 g:80,00 ( gotowany 86) kcal
Białko w 100 g:2,00 g
Węglowodany w 100 g:16,80 g
Tłuszcz w 100 g:0,10 g
Ziemniaki są cennym źródłem potasu, kwasu foliowego, witaminy C i witaminy B3. Korzystnie wpływają na pracę wątroby i dostarczają mięśniom energii. Ziemniak, to warzywo bezglutenowe :) Sok z ziemniaków ma działanie skutecznie oczyszczające organizm.
 
Zapraszam do wypróbowania moich przepisów :


Ziemniaki z mojej działki :) Czerwone sałatkowe ( żółte w środku) i białe z czerwonymi oczkami ( odmiana Pierwiosnek) niskoskrobiowe. 

1 komentarz:

  1. Pycha! Dobre polskie ziemniaki! Nikt nie potrafi zrobić tylu potraw z ziemniaków, co Polak :) No i do listy trzeba jeszcze dodać ziemniaka z ogniska z masłem i solą, hi hi :)

    OdpowiedzUsuń