niedziela, 20 września 2015

Bitki z grzybami leśnymi z rozmarynem w sosie mascarpone




Wczorajszy dzień przeznaczyłam na nacieszenie się ciepłem, słońcem, wolnym czasem, rodzinką i ... wyprawą do lasu. A okazało się że las ten jest pełen grzybów. I nie trzeba było wcale się natrudzić, żeby znaleźć tego "swojego". Wyprawiałam się do lasu z nadzieja na kilka grzybów. Wracałam z kilkoma koszykami pięknych i szlachetnych grzybów i z uśmiechem na twarzy... Zobaczcie - tutaj część zbiorów . Zamiast delikatnego sosu powstała iście królewska potrawa. Nie szczędziłam do niej leśnych specjałów :)
Po wstępnej segregacji naszej zdobyczy okazało się, że z tej ilości grzybów mogę mieć suszone prawdziwki, maślaki w occie i pozostałe mieszane grzyby przeznaczone do dań obiadowych.
Na obiad przygotowałam bitki z szynki wieprzowej duszone w sosie z mieszanych grzybów z dodatkiem rozmarynu i mascarpone.




  • 500 g. mięsa z szynki wieprzowej
  • 1 plaster chudego boczku wędzonego
  • 1 łyzka oleju
  • 1 łyżka mąki
  • sol, pieprz mielony
  • ziele angielskie, liść laurowy
  • 1 ząbek czosnku
  • 700g grzybów ( pokrojonych, sparzonych wrzątkiem i odsączonych na sicie)
  • 3 łyzki mascarpone
  • świeży rozmaryn
  • 2 szkl. wody
Szynkę pokroić na plastry grubości ok 1 cm. Rozbić tłuczkiem ( powinny mieć wielkość dłoni). Posypać solą roztarta z ząbkiem czosnku  i pieprzem. Oprószyć mąką. Pokroić boczek w drobna kostkę. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim boczek. Skwareczki przełożyć do rondla. Na tłuszczu zrumienić plastry szynki z obu stron. Przełożyć do rondla. Wlać wodę. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Przykry pokrywka i gotować około 20 minut na małym gazie. Potem dodać grzyby i gałązkę rozmarynu. Gotować kolejne 20 minut. W razie potrzeby, uzupełnić sos przegotowaną, gorąca wodą. Na koniec dodać mascarpone. Podawać z pieczonymi ziemniakami lub kaszą ( dowolnie) posypane igiełkami rozmarynu. Smacznego :)

Jutro przepis na grzybki w occie. Zapraszam. D.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz