niedziela, 13 września 2015

Ciasto bananowe z malinami w wersji Mini



Gdy ogarnia nas chęć na małe łasuchowanie,,, Co robić? Wystarczy upiec  ciasto w wersji mini. Wyjmuję z szafki moją ulubioną blaszkę o boku 24 cm. Małe ciasto wystarczy na mały kaprys. Dla kilku osób. Można delektować się smakołykiem bez wyrzutów sumienia. Przepis jest prosty a produkty łatwo dostępne100g. masła
  • 100g. cukru
  • 3 dojrzałe banany
  • 3 jajka
  • 1 szkl. mąki pszennej typ 650
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  •  maliny (ok.1/2 szklanki)
  • cukier puder
Masło utrzeć z cukrem aż będzie puszyste. Dodawać po jednym jajku i miksować. Do masy dodać obrane i pokrojone banany. Miksować dalej. Na koniec dodać mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką, Wierzch ciasta posypać malinami.  Piec 50-60 minut w temp. 180oC. Wystudzić w blaszce. Można posypać cukrem pudrem. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz