sobota, 19 września 2015

Cząber. Ulubione zioło mojej babci


Cząber zawsze gościł w kuchni mojej babci. Powiązany w zgrabne pęczki zwisał z okapu kuchenki, gdzie pieknie dosychał. Swoim aromatem wypełniał całą kuchnię. Uwielbiałam to. To taki zdrowy zapach, mówiła babcia. To jest prawda. Czaber jest teraz głównie roslina przyprawową a przecież to silne zioło lecznicze o własciwościach bakteriobójczych, przeciwgrzybiczych i przeciwbólowych... 

Cząber ogrodowy znany jest także pod nazwą cząberek, fasolowe ziele, satureja, pieprzyk, dzięcielina. Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego. Obecnie ( od XVI wieku) jest uprawiany w Europie, Azji, na południu Afryki i w Ameryce Północnej. Cząber to roslina wysokosci 25-30 cm.Ma wąskie lancetowate liście, ułożone są naprzeciwlegle, kwiaty drobne białe lub różowo-liliowe. Cząber jest roślina jednoroczną, wysiewa się go wczesna wiosną bezpośrednio do gleby ( mozna do doniczek) Nie wymaga przesadzania. Kwitnie od  lipca do sierpnia. Do suszenia zbiera się całe rośliny ( z łodygami) w okresie kwitnienia. Suszy powiazany w pęczki lub rozłożony cienka warstwą w przewiewnym miejscu. Po wysuszeniu mozna z łodyg pokruszyć listki i przechowywac w słoju. Łodygi warto jednak zachować i dodawać do gotowania wywarów. Rewelacja :) Cząber ma mocny, pieprzny smak ( kiedyś w Rzymie zastępował drogi pieprz) i korzenny aromat. Pasuje do dań z fasoli, grochu, zup, ziemniaków, grzybów i sosów. Jest składnikiem wielu gotowych przypraw i marynatCząber ma właściwości lecznicze, które  zawdzięcza duzej zawartości olejku eterycznego (działanie tonizujące i regulujące proces trawienia). Działa też rozkurczowo, przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne. Cząber łagodzi dolegliwości układu trawiennego (wzdęcia, odbijanie, biegunki) Reguluje cały proces trawienny. Ze względu na właściwości antyseptyczne stosowany jest do przemywania ran, w leczeniu stanów grzybiczych skóry, drożdżycy, aft i zapalenia gardła. Olejek eteryczny z czabru ma zastosowanie w chorobach pęcherza moczowego. Może zwalczać niektóre bakterie oporne na antybiotyki. Skuteczny jest w zwalczaniu gronkowca złocistego. Maść z olejkami eterycznymi z cząbru odkaża skórę i odnawia naskórek, Pomaga w leczeniu blizn. Olejek eteryczny otrzymywany jest z ziela czabru w wyniku destylacji. Olejek zawiera karwakrol, tymol i monoterpentyny. Największe stężenie tych składników występuje zaraz przed okresem kwitnienia.
Przepisy z babcinego notatnika:


Napar z ziela cząbru do picia: 1 łyżka suszonego ziela zalać ok. 200 ml wrzącej wody. Przykryć i pozostawić do zaparzenia przez 10 minut. Po tym czasie odcedzić. 
stosować na wzdęcia lub biegunki - pić po 2-3 filiżanki dziennie.



Napar z ziela cząbru do stosowania na skórę: 2 łyżki suszonego ziela zalać ok. 200 ml wrzącej wody. Przykryć i pozostawić do zaparzenia przez 10 minut. Po tym czasie odcedzić. 
stosować kilka razy dziennie  na małe rany, drożdzyce, grzybice skóry, zapalenie gardła, aftty

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz