niedziela, 27 września 2015

Domowe przetwory na zimę. Najlepszy przecier pomidorowy.


Aby uzyskać dobre przetwory, musimy wybierać doskonałej jakości produkty. Do przygotowania najlepszego przecieru pomidorowego potrzebne są mięsiste pomidory. Pomidory te muszą być bardzo dojrzałe, Najlepiej, gdy po przyniesieniu ich do domu, rozłożymy je na  parapecie. Niech leżą kilka dni, aż nabiorą głębokiego koloru i smaku. Dobrze będzie, gdy przy okazji trochę zmiekną. Lepiej się rozgotują i łatwiej je będzie przetrzeć przez sito. Taki przecier to właściwie gotowy sos, który zimą możemy użyć do dań obiadowych lub zup.  


  • 5 kg. pomidorów 
  • 2 łyżki soli
  • 1 szkl. wody
Pomidory umyć, pokroić na cząstki. Do garnka wlać wodę, włożyć pomidory i dodać sól ( woda jest potrzebna do rozpoczęcia gotowania, żeby pomidory nie przywarły do dna). Gotować na małym gazie i często mieszać. Pomidory trzeba gotować kilka godzin, aż zredukujemy zawartość garnka o połowę. Wtedy pomidory przetrzeć przez sito do czystego garnka, Zagotować powstały przecier, Ewentualnie doprawić do smaku. Przecier gorący wlać do wyparzonych słoików lub butelek. Zamknąć nakrętki. Już nie ma potrzeby pasteryzowania. Wystudzone słoiki przechowywać w ciemnym i zimnym miejscu. Koncentrat pomidorowy jest zdrowy i smaczny. Warto go mieć w spiżarni :)



2 komentarze:

  1. Mmmm.. Jutro lecę po pomidorki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię przetwory n ostro, niestety moja rodzina nie. Kupuję więc dla siebie ogniste pomidorki w eterno, a dla nich robię inne przetwory :)

    OdpowiedzUsuń