wtorek, 22 września 2015

Grzybki w zalewie octowej z rozmarynem



Grzyby należy oczyścić, opłukać i włożyć do wrzącej, osolonej wody. Podgotować około 5 minut. Wyjąć na durszlak. Przelać zimną wodą. W tym czasie zagotować składniki zalewy z marchewką i cebulką. Do garnka włożyć odgotowane grzyby. Dodać przyprawy ( pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, gałązki rozmarynu). Jeszcze raz wszystko zagotować. Przekładać do wyparzonych słoików. Zalać zalewą. Słoiki zakręcić. Postawić do góry dnem na około 30 minut, Nie potrzeba już pasteryzować
Składniki na zalewę:

  • 4 szkl.wody
  • 1 szkl.octu winnego ( jabłkowego lub ewentualnie octu 10%)
  • 3/4- 1 szkl. cukru (w zaleznosci od upodobań) 
  • 1 czubata łyżka soli kamiennej
  • liście laurowe, pieprz ziarnisty, ziele angielskie
  • gałazki rozmarynu
  • plastry machwi i cebuli


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz