sobota, 26 września 2015

Jak suszyć grzyby - kilka prostych sposobów



Przyroda hojnie nas obdarowała tej jesieni. Grzybów jest bardzo dużo. I jakie piękne. Całe kosze prawdziwków do domu przynosimy. Niesamowite!!! Dzisiaj kolejna wyprawa do lasu i kolejne zbiory... Dwa duże kosze. W jednym podgrzybki i prawdziwki - idealne do suszenia. W drugim wszystkie pozostałe grzyby - na przetwory i do zamrożenia.
Grzyby są bardzo wrażliwe na wszelkie uszkodzenia. Nie lubią być ciasno układane ( dużo warstw), wstrząsane ( przy transporcie) i przechowywane bez dostępu powietrza ( torby foliowe). Jak najprędzej po zebraniu grzyby powinny być oczyszczone, posegregowane ( według przeznaczenia) i poddane obróbce. Ja odkładam zawsze idealne grzyby do suszenia. Reszta natychmiast trafia do garnka. Odgotowane grzyby osaczam na sicie. Studzę. Potem zamykam w pojemniczkach i zamrażam albo robię w zalewie octowej.
Dzisiaj u mnie suszy się już kolejna partia grzybów. Ja suszę je w piekarniku. Grzyby nabiłam na pręty ( jak do szaszłyków). Są też inne, proste sposoby suszenia. Każdy może wybrać coś w miarę własnych potrzeb i upodobań:

1. suszenie w suszarce elektrycznej - sposób najprostszy, o ile taka suszarkę posiadamy. Wystarczy pokroić grzyby, ułożyć na dziurkowanych tackach. Włączyć urządzenie ( opis w instrukcji) i po określonym czasie wyjmujemy gotowy susz.

2. suszenie w piekarniku - sposób prosty i ogólnie dostępny. Trzeba jednak kontrolować temperaturę i czas. Grzyby można pokroić ( mniejsze kapelusze zostawiam całe) ponawlekać na druty ( tak w moim przypadku) i tak przygotowane "szaszłyki" umieścić w rowkach od wsuwania blach. Można też grzyby rozłożyć na kratce. ewentualnie na blachach wyłożonych pergaminem. Ja nastawiam piekarnik na 50-60 OC Suszenie trwa około 10 godzin.

3. suszenie na ciepłym kaloryferze - sposób dobry na małą ilość grzybów. Uwaga - podgrzybki brudzą powierzchnię, gdy tracą wodę i puszczają sok. Lepiej przykryć grzejniki płótnem, gazą lub ręcznikiem papierowym. Przed położeniem grzybów grzejniki oczywiście myjemy z kurzu, bo zawsze się tam zbiera :) Suszenie trwa kilka dni w zależnosci od temperatury grzejników.

4. suszenie na sznurku - wolne suszenie w przewiewnym, ciepłym miejscu grzybów nawleczonych na cienki bawełniany sznurek. Grzyby można powiesić pod okapem w kuchni. Sposób dobry na małą ilość grzybów. Potrzebne jest jednak źródło ciepła ( można powiesić na dworze w miejscu gdzie jest ciepło słoneczne). W zimnym pomieszczeniu grzyby nie wyschną tylko spleśnieją.

5. suszenie w prodiżu - sposób dla pomysłowych i zdesperowanych :) Sprawdzony ale męczący! Trzeba tylko ciągle na zmianę  grzać i wyłączać prodiż i uchylać pokrywę, żeby wilgoć się ulatniała .

A jak Wy suszycie grzyby? Macie jakieś ciekawe sposoby? Podzielcie się swoimi pomysłami i spostrzeżeniami. Zapraszam. Dorota
  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz