poniedziałek, 7 września 2015

Poniedziałkowy detoks na jesień. Złota zupa z żółtych pomidorów.


Tradycyjnie w poniedziałek u mnie króluje na stole zupa. Dzisiaj pomidorowa ale w jesiennym wydaniu. Moja kuchnia podporządkowana jest porom roku. Bazuję na sezonowych, dostępnych produktach. Wykorzystuję warzywa z własnej działki. Bardzo mnie to cieszy. A co teraz w przyrodzie? Po wielu dniach upalnych i suchych nastąpiła zmiana pogody. Jest chłodno i mokro. Instynktownie sięgamy po produkty dłużej gotowane, pieczone, treściwe, gęste, sycące... Z dodatkiem dobrego tłuszczu, cukrów złożonych, błonnika naturalnego zawartego w warzywach i owocach ze skórką. Do posiłków dodaję  nasiona i orzechy. Podnoszą one smak potraw a poza tym uzupełniają bazę aminokwasów. 



Do dzisiejszej zupy wykorzystałam idealne żółte pomidory o lekko słodkim smaku słonecznego lata:)
Drugim ważnym składnikiem jest marchew, Bardzo często jest dodatkiem do moich zup. Dlaczego? Bo jest zdrowa, smaczna, tania i dostępna przez cały rok. Z reguły moje przepisy zaczynają się lub mają marchew w swoim składzie :) Marchew zawiera witaminy i jest jednocześnie lekiem. Nie traktujmy jej po macoszemu w kuchni. Zwłaszcza osoby, które maja problemy z trawieniem lub wątrobą powinny ją jeść, Marchew zawiera stosunkowo dużo cukrów. Indeks glikemiczny wysoki ma zwłaszcza ta ugotowana ( długo gotowana). Jeśli nie mamy specjalnej diety i przeciwwskazań do jedzenia marchwi to korzystajmy z niej zwłaszcza teraz gdy jest świeża i najsmaczniejsza,



Przepis na zupę:

  • 300ml. wody
  • 500g. pomidorów
  • 200 g. marchwi
  • 1 łyżka miodu lub cukru trzcinowego
  • sezam do posypania 
  • bazylia świeża
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła ( ewentualnie)
Pomidory umyć i pokroić na kilka części. Marchew pokroić w plasterki. Warzywa zalać wodą i gotować na małym gazie około 1 godzinę. Zupę przetrzeć przez sito w celu usunięcia pestek i skórek z pomidorów. Doprawić solą, pieprzem i miodem. Można dodać łyżkę masła. Przed podaniem posypać sezamem i ozdobić listkiem bazylii. Smacznego

Pora na pomidora!

4 komentarze:

  1. Fantastycznie wygląda, musi być przepyszna !

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupa wspaniała, ale nie ściągajmy jesieni zbyt szybko. Ja mam nadzieję na jeszcze trochę lata. ;)
    Dziękuję za dodanie przepisu do akcji pomidorowej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak czy owak, zupa jest w kolorach jesieni :) Swoja droga bardzo lubie tę porę roku :)

      Usuń