niedziela, 6 września 2015

Przetwory - ogórki z kurkumą i imbirem w zalewie octowej




Od kilku lat robię ogórki w zalewie octowej z curry. Przepis ten podałam na blogu i widzę, że ciągle cieszy się on dużym zainteresowaniem :) 
Wczoraj przetwórnia domowa ( moja kuchenna) przerobiła 10 kg ogórków . Powstało 20 słoików wspaniałych ogórków w zalewie octowej, Tym razem z kurkumą i imbirem. Niesamowite! Uważam, że jeszcze lepsze niż te z curry. Sezon na ogórki właściwie już się kończy... u mnie na działce rosną i jeszcze trochę nimi się nacieszę. Na targu tez jeszcze można je kupić. Więc może jeszcze zdążycie zrobić chociaż kilka słoików na zimę :)
Podaję proporcje na 8 słoików. Idealnie na 4 kg.ogórków i zalewę z tego przepisu


  • 8 słoików o pojemności ok. 900ml
  • 4 kg. ogórków ( równej wielkości)
  • koper, chrzan, marchew, czosnek
  • imbir świeży w plastrach ( ok 1 cm, kawałek na słoik)
  • 25 g. gorczycy białej (1 op.)
  • ziele angielskie, pieprz kolorowy, liście laurowe
  • 1 łyżka kurkumy ( po trochę do każdego słoika)
zalewa do ogórków:
  • 2 l. wody
  • 2 szkl. octu 10%
  • 1, 5 - 2 szkl. cukru ( wg upodobania)
  • 2 czubate łyżki soli kamiennej
Składniki zalewy połączyć, Rozmieszać do rozpuszczenia cukru i soli. Zagotować. Wlać do słoików wypełnionych ogórkami i przyprawami. Słoiki zakręcić. Wstawić do garnka wyłożonego ściereczką. Do garnka wlać ciepłą wodę ( słoiki są ciepłe więc nie wlewamy zimnej wody, zbyt gorącej tez nie). Zagotować słoiki na małym gazie. Pasteryzować ok 5 min od momentu gdy woda zacznie lekko drgać. Słoiki wyjmować na ściereczkę. Dokręcić pokrywki. Mozna na kilka minut odwrócić do góry dnem, żeby sprawdzić, czy są szczelne. 



1 komentarz:

  1. Bardzo fajny przepis na przewroty, uwielbiam mieć słoiczki ogórków w swej spiżarni :)

    OdpowiedzUsuń